Як перевірити справжність вершкового масла

Як перевірити справжність вершкового масла
Як перевірити справжність вершкового масла

«Збивала вершкове масло на крем – а воно не збивається», – нарікає сусідка. Справді, нині стільки розмов про фальсифіковані та неякісні продукти харчування! Нещодавно сурогат виявили навіть у дитячому садочку. То на що ж звертати увагу споживачеві?

Почнемо з того, що вершкове масло дуже корисне. Воно містить вітаміни А, Е, D, а також залізо, кальцій, фосфор, магній, калій, марганець, мідь, цинк та інші важливі елементи. Позитивно впливає на зір, стан шкіри, нервову систему. Добова норма цього продукту – близько 20 г.

Поради при виборі вершкового масла

  • Передусім звертайте увагу на упаковку. На ній має бути вказана назва продукту, жирність, склад (тільки вершки), строк придатності, адреса виробника, маркування ДСТУ. Щоправда, маргарини теж виготовляють за держстандартами. Краще, якщо упаковка буде з фольги.
  • По змозі вибирайте масло перевіреного виробника. Однак і це не завжди забезпечує якість через засилля фальсифікату.
  • Якщо можливо, подивіться на колір масла. Воно має бути не надто жовтим, але й не дуже білим.
  • Один зі способів перевірити якість масла – покласти у морозильник. Якісний продукт без рослинного жиру не ріжеться, а відколюється шматочками. Неохолоджене масло має намащуватися рівним однорідним шаром, а не кришитися.
  • Покладіть шматочок масла у гарячу воду. Воно має повністю розчинитись, утворивши рівномірну калюжку чи крапельки. Якщо розпадеться на окремі шматочки, то містить рослинні жири. Якісне масло не утворює осаду.
  • Залиште охолоджене масло за кімнатної температури. Чим швидше воно стане м’яким, тим більше у ньому рослинної сировини. Крім того, якщо на поверхні з’являться крапельки – перед вами маргарин. Справжнє масло не дуже прилипає до ножа. На зрізі воно має бути без розшарувань, блискучого кольору. Злегка натисніть на нього пальцем. Якщо кришитиметься – це не масло.
  • На сковорідці хороше масло розтоплюється рівномірно, з приємним ароматом.
  • Спробуйте масло на смак: хороше тане у роті й має ніжний молочний присмак та післясмак.
  • Купуйте масло лише там, де для цього є умови. Нерідко масло продають просто неба.
  • Хороше вершкове масло не може коштувати дешево.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *