Як перевірити насіння на схожість
Один із найпростіших способів визначення схожості насіння – у вологих серветках. Насіння поміщають на блюдце між двома шарами вологої тканини, паперової серветки чи між двома зволоженими косметичними дисками. Потім блюдце щільно накривають поліетиленовим пакетом і ставлять у темне тепле місце. Під час пророщування регулярно перевіряють, щоб серветка була вологою, але не мокрою, інакше насіння згниє.

Залежно від того, насіння яких культур пророщують, а також від якості посадкового матеріалу, перші паростки з’являються через 4-5 днів, але в основному для проростання потрібно 7-14 днів.
Раніше за інше здатне проростати насіння томатів, капусти, кабачків та огірків, редиски і редьки. Більше часу потрібно для прокльовування насінню моркви, петрушки, цибулі та кропу (йому може знадобитися близько 3-4 тижнів).
Чим насіння старше, тим воно пізніше проростає. Також зібране власноруч насіння часто проростає швидше, ніж магазинне. Але не тому, що покупне – неякісне. Як правило, це пов’язано з тим, що агрофірми спеціально сушать насіння до певних кондицій, щоб воно краще зберігалося.
Після закінчення терміну перевірки проводять підрахунок пророслого насіння і визначають його схожість. Наприклад, якщо з 20 насінин проросло 16, схожість дорівнює 80 %, що дуже непогано. Якщо схожість нижча, доведеться докупити насіння.
І ще пам’ятайте: чим швидше проростає насіння, тим більше у нього енергії проростання. Це другий важливий показник посівних якостей.
«Погляд часу» №3-14.01.2021