Як перевірити свіжість яєць?
Існує кілька способів, завдяки яким ви можете перевірити свіжість яєць.

- Візьміть яйце і злегка потрусіть його, тримаючи між великим і вказівним пальцями. Уміст свіжого не буде рухатися. Якщо ж відчуваєте, що жовток зміщується з боку в бік, таке яйце краще викинути.
- Свіжість яйця можна визначити, опустивши його у 8 % розчин кухонної солі: лежить на дні посуду – йому 1-6 днів; утворює із дном кут 45° (піднімається вгору тупий кінець) – близько 7-10 днів; стоїть на дні майже вертикально 11-12 днів; плаває в розчині – 13-17 днів; тупий кінець виступає з води – яйцю більше 17 днів.
- Огляньте шкаралупу: у свіжого вона тверда, якщо ж м’яка – яйце протухле. Також зверніть увагу на її колір. У старих яєць шкаралупа блискуча й ніби жирна, із синюватим відтінком; свіже буде матовим.
- Якщо просвітити яйце ультрафіолетовими променями, то свіже матиме яскраво-червоний колір, а що воно давніше, то дужче забарвлення тьмяніє і став блідо-ліловим. Якщо ультрафіолету нема, то дивимося на просвіт: у несвіжому можна побачити темні плями, а тухле не проглядається взагалі.
- Свіжі варені яйця чистяться значно гірше, ніж старі.
- Повітряна камера, яка міститься в яйці, може розповісти про його вік. Якщо продукт свіжий, розмір камери не перевищує 1 см. Із віком, а отже, із всиханням умісту яйця, камера збільшується.
- Розбийте яйце на пласку тарілку й уважно подивіться: жовток свіжого яйця круглий і щільний. Він розташований приблизно посередині яйця. Білок, що його оточує, товстий, залишається близько до жовтка. У менш свіжому жовток буде приплюснутим, а білок розпливеться по тарілці.
«Уют» №15-13.04.2023