Як почистити каструлю, якщо варення пригоріло

Як почистити каструлю

Не розмішали варення вчасно, і цукор з ягодами «намертво» пригорів до дна каструлі, утворивши жорсткий нагар. Якщо спробувати відшкребти, подряпаєте дно, тоді будь-яка їжа буде прилипати, і каструлю доведеться викинути, а від контакту з магазинною хімією можуть виникнути реакції на шкірі. Але є домашні засоби, які підтверджують свою ефективність і не шкодять здоров’ю.

Яблучна шкірочка. Кислота, що міститься в яблуках, «роз’їдає» нагар. Шкірочку чи серединки яблука покладіть у каструлю, залийте водою, щоб покрити пригоріле місце і поставте на вогонь. Накрийте кришкою і кип’ятіть на слабкому вогні 10-15 хв. Вимкніть вогонь, залиште охолоджуватися. Достатньо пошкребти дерев’яною лопаткою пригорілу кірку, щоб її видалити.

Кисломолочна сироватка. Так само, як і яблука, сироватка містить кислоту, здатну видалити нагар. Цим користувалися ще наші предки, щоб почистити кухонне начиння. Залийте сироватку в ємкість так, щоб закрити підгорілу ділянку, і залиште на ніч. Сироватка менш агресивна, ніж, наприклад, оцет, тому «працює» довше. Зате цей засіб абсолютно безпечний як для посуду, так і для шкіри.

Оцет. Проти дуже сильного нагару можна використовувати такий метод: налити у каструлю води, додати жменю стружок господарського мила, довести до кипіння. Щойно закипить, влити 0,5 скл. оцту і залишити до охолодження.

Лимонна кислота. Це найбільш ефективний засіб, який допомагає видалити не лише чорний нагар від цукру, а й накип і застарілий жир. У невелику кількість води, щоб покрила нагар, додати 2 повні ст. л. кислоти. Накрити каструлю кришкою і кип’ятити 15-20 хв.

А чи можна врятувати варення?

Багатьох господинь цікавить, чи можна пригоріле варення закривати у банки, чи воно непридатне для тривалого зберігання і краще відразу його з’їсти. Якщо продукт підгорів лише трохи і в нього не потрапили пригорілі частинки, він придатний для консервації. Його потрібно відразу перелити в іншу ємкість. При цьому слід діяти вкрай обережно, не торкаючись ложкою дна каструлі, інакше у варення потраплять пригорілі шматочки. Потім відставляють заготовку до охолоджування. Можна вичавити сік лимона – він усуне сторонній запах (на 3 л достатньо одного лимона), і в режимі п’ятихвилинки доварити до готовності. Пригоріле варення з дна посуду, звичайно ж, треба викинути.

«Погляд часу» №39-2019

FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *