Як поліпшить смак помідорів

Як поліпшить смак помідорів

Бор – найважливіший елемент живлення для всіх овочевих культур, а надто ж для помідорів. Його нестача призводить до погіршення смаку помідорів, а часом і до опадання квіток та зав’язі.

Однак проблема в тому, що цей мікроелемент практично не накопичується у ґрунті, а проте споживається овочевими культурами інтенсивно. Через це щороку й виникає потреба додаткового внесення добрив, які містять бор.

Як визначити, що томатам не вистачає бору? Якщо рослині не вистачає бору, це досить легко визначити за його зовнішнім виглядом. Про необхідність підгодівлі сигналізують наступні ознаки:

  • відмирання верхніх пагонів;
  • скручування і деформація листя на верхівках кущів;
  • раннє пожовтіння і відмирання старого листя;
  • слабке цвітіння кущів;
  • при цвітінні зав’язі не утворюються;
  • тендітні, ламкі і криві черешки листя;
  • відсутність нових пагонів, що йдуть від стебла;
  • безліч нових, тонких і крихких, стеблинок, що ростуть від кореня;
  • зав’язі масово опадають;
  • з’являються сухі плями на плодах.

У випадку, якщо на томатах будуть виявлені ознаки нестачі бору необхідно піживити їх бором. Однак проводити таку процедуру підживлення можна не частіше ніж раз в 10 днів.

Найпростішим у застосуванні й економічному підживленню для помідорів є борна кислота. У цьому препараті мікроелемент перебуває у формі, що дозволяє легко та швидко засвоюватися.

Підживлення помідорів борною кислотою:
  • активізує цвітіння, запобігає утворенню пустоцвітів і обсипанню вже сформованої зав’язі;
  • підвищує імунітет до грибкових хвороб: фітофтори, борошнистої роси, плямистості листя;
  • запобігає гнильним процесам на плодах в умовах підвищеної вологості;
  • сприяє транспортуванню цукру по стеблах, завдяки чому плоди стають солодкими і дуже смачними;
  • при регулярному використанні прискорює дозрівання плодів.
Обприскування кущів помідорів борною кислотою

Для обприскування використовують розчин у таких пропорціях:

  • із метою захисту від фітофтори та інших захворювань – 1 ч. л. на 10 л води;
  • для запобігання обсипанню квіток і зав’язі – 1 г на 1 л гарячої води (або 10 г на 10 л).

Рекомендації

  • Важливо, щоб при приготуванні розчину кристалики кислоти повністю розчинилися, інакше можна обпекти листя.
  • Слід також строго дотримуватися дозування, позаяк надлишок бору шкідливий.
  • Обприскують помідори в тиху безвітряну погоду ввечері чи рано-вранці, поки немає сонця.
  • Розчин наносять з обприскувача з дрібним розпилювачем рівномірно на всі частини рослин.

Читайте також: Маленькі секрети для вирощування смачних помідорів

«Погляд часу» №25-18.06.2020

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *