Як правильно вибрати хліб

Як правильно вибрати хліб
Як правильно вибрати хліб

Здавалося б, що може бути простіше? Досить вибрати найсвіжіший хліб, який смачно пахне, і простежити, щоб у ньому були улюблені добавки, наприклад, родзинки, мак, горіхи. Але не все так просто, як здається на перший погляд.
Ось, наприклад, багато хто любить гарячий хліб, прямо з вогню. Але ж це не так безневинно, і далеко не всі знають, що вживати в їжу гарячий хліб – шкідливо для здоров’я. Хліб дозріває при охолодженні і готовий до вживання лише через 40-45 хв. після випікання.
Багато різних думок про те, який хліб смачніший. Так, власники пекарень вважають, що найсмачніший хліб – сьогоднішній. А ось фахівці-дієтологи настійно рекомендують для профілактики гастриту та інших захворювань шлунково-кишкового тракту їсти тільки вчорашній хліб.

Більшість дієтологів вважає, що дуже багато захворювань виникають і розвиваються саме через вживання білого хліба із борошна вищих сортів. У людей, які постійно вживають в їжу білий хліб, набагато частіше розвиваються і загострюються серцево-судинні, шлунково-кишкові, ендокринні й онкологічні захворювання.

Велика частина висівок використовується на корм худобі, а люди їдять хліб із борошна, у якому корисних речовин залишається тільки 30 % від початкової їхньої кількості. Адже саме хліб із висівками – найкорисніший! Якщо ви не їсте його гарячим і на порожній шлунок, ви отримуєте від нього максимальну користь. Ще корисніший сірий хліб із дробленого (не розмеленого у борошно) зерна, оскільки саме у ньому зберігається груба, природна і така корисна клітковина.

Купуючи хліб, зверніть увагу і на те, як він виглядає. Хліб повинен бути гладким, рівним, без тріщин, надламів і вм’ятин, правильної форми. Житні сорти хліба повинні мати темно-коричневий колір, а булочні вироби – золотистий. Бліда кірочка – перша ознака недопеченого хліба. Не можна брати хліб із нагаром, чорними залишками від печі, а також зі сторонніми запахами – це говорить про низьку якість борошна і не корисні добавки.

Обов’язково подивіться на упаковку хлібобулочного виробу: хто виробник і який термін його реалізації, і пам’ятайте, що він повинен бути в упаковці – 48 год., а без неї – 24 год.

Зазвичай хліб, що зберігається у неналежних умовах, починає “хворіти” через 10-20 год. після випікання. Він може запліснявіти або ж у ньому утворюється картопляна паличка, ознаки якої ви можете легко помітити. Це різкий запах, м’якуш стає липким, при розламуванні тягнеться, немов нитка. До речі, запам’ятайте, що чорний і білий хліб зберігати разом не можна – це сприяє швидкому зростанню картопляної палички. Ще простіше помітити на хлібові цвіль. Але ж такий хліб може стати причиною хронічних захворювань: шлунково-кишкових, серцево-судинних і навіть онкологічних. Більше “хворобам” піддається пшеничний, а найстійкіший – житній.

 

 

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *