Як правильно зберігати овочі

Як правильно зберігати овочі

Моркву

Складність при зберіганні моркви полягає у тому, що у неї дуже тонка шкірка, через яку легко випаровується волога. Коренеплоди стають в’ялими та засихають. Для зберігання моркви потрібні велика вологість і досить низька температура. Городники застосовують різні способи зберігання.

Мій спосіб простий і надійний. Зберігаю моркву у погребі, який за 20 днів до закладання овочів ретельно дезінфікую. У викопаних коренеплодів обрізую верхівки разом із бадиллям. Потім заливаю їх водою і ретельно мию. Вдруге промиваю моркву у блідо-рожевому розчині марганцівки, розкладаю на поліетиленовій плівці та просушую. Після цього заношу у льох і розкладаю на полицях: один коренеплід – в одну сторону, другий – у протилежну (вони не повинні торкатися один одного). Хочу зауважити, що добре зберігається тільки повністю дозріла морква, а показником стиглості є закруглений корінь. При надлишку азоту він довго залишається загостреним. Слід постійно підтримувати у погребі високу вологість. Для цього розбризкую по підлозі холодну воду чи зволожую її пульверизатором. Через те, що овочі дихають і при зберіганні, у підвалі є вуглекислий газ. Якщо його багато, то на моркві з’являються коричневі плями. Тому сховище часто провітрюють. Однак головна умова збереження овочів – підтримання низької температури у межах 1-3 °С. Коли температура починає підвищуватися, то, незважаючи на мороз, відкриваю льох і доводжу температуру до нуля, на що йде від 2 до 8 годин. Охолоджувати і провітрювати приміщення протягом зими доводиться 3-4 рази.

морква

Гарбуз

Гарбузи я зберігаю у приміщенні. Викладаю плоди на папір, при цьому вони не повинні торкатися один одного. Зрілі гарбузи кладу так, щоб на них не потрапляло пряме сонячне світло, інакше насіння почне проростати всередині плоду. А недостиглі гарбузи, навпаки, викладаю на сонці. Період дозрівання у них може тривати 1-4 місяці. Температура повітря у приміщенні не повинна перевищувати 18 і не опускатися нижче 12 °С, інакше зросте небезпека ураження гарбуза гниллю. Псування плодів помітне вже на ранньому етапі: шкірка стає м’якою і починає морщитися. Тому гарбуз краще тримати у полі зору. При появі плям гнилі плід не зможе зберігатися далі, його краще використати для їди. Твердокорі сорти рекомендується вживати в їжу не раніше ніж через 2 місяці після збирання, крупноплідні – через 4-6 місяців, а мускатні – через 5 місяців і навіть пізніше.

гарбуз

Капусту

Головки витримую кілька днів на повітрі, поки на верхніх листках не залишиться жодної краплі вологи. Потім у темному сухому приміщенні розкладаю їх зрізом угору на решітчастих стелажах. Час від часу видаляю зів’яле листя. Головки також добре зберігаються, якщо їх щільно загорнути у газетний папір і покласти на невеликій відстані одна від одної у сухому прохолодному місці. Періодично потемнілий або вологий папір потрібно знімати, головки чистити від верхнього листя і загортати у свіжий папір. Для такого способу зберігання качанці при зрізуванні головки треба залишати максимально довгими. Капусту, зібрану у суху погоду, після видалення зовнішніх листків можна підвісити до стелі у прохолодному сухому приміщенні качанцем угору та зберігати при температурі від -2 до +1 °С.

капуста

Галина Дмитрівна, садівник-городник

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *