Як правильно зберігати яблука

Як правильно зберігати яблука
Як правильно зберігати яблука

Досвідчені садівники навчилися зберігати яблука до пізньої осені чи навіть до нового урожаю. Але не всі з нас уміють робити це правильно.

Ось кращі способи, щоб зберегти яблука на тривалий час.

• На зберігання обов’язково відбирайте яблука без механічних пошкоджень, не уражені шкідниками і хворобами. Відразу після того, як зірвете плоди з дерева, несіть їх у прохолодне приміщення. Найкраще зберігати ці фрукти у підвалах із побіленими стінами. У сирих льохах потрібно класти подрібнене вапно чи хлористий калій – вони поглинуть надлишок вологи.

• Пам’ятайте, краще зберігаються плоди середніх розмірів. Маленькі сильніше в’януть, а великі – частіше уражаються різними хворобами.

• Яблука більшості сортів потрібно зберігати при температурі від нуля до плюс одного градуса.

• Плоди повинні бути сухими, тому добре знімати їх у погожі дні. Фрукти можна тримати на стелажах при температурі +3 °С на висоті 25-30 см від підлоги чи у ящиках, коробках, поліетиленових мішечках ємністю 1,5-3 кг. Також пам’ятайте, фахівці не рекомендують зберігати яблука різних сортів в одному ящику.

• Уникайте різких коливань температури у сховищі, щоб плоди не псувалися. Відносна вологість повітря повинна бути у межах 90-95 %. Якщо вона нижче, плоди з тонкою шкіркою і слабким восковим нальотом швидко в’януть.

• Багато садівників зберігають яблука загорненими у пергаментний або просочений вазеліновою олією папір, перешарованими дрібною стружкою тополі, липи, осики чи інших дерев із м’якою деревиною. Хоча найкраще покласти ці матеріали на дно ящика.

• Намагайтеся якомога рідше торкатися плодів. Достатньо злегка поранити шкірку чи навіть зняти з яблука восковий наліт, щоб погубити здоровий плід. Фахівці радять плід брати у руки двічі: коли знімаєш із дерева і коли дістаєш, щоб з’їсти.

• Частіше навідуйтеся у льох, щоб викидати зіпсовані плоди.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *