Як правильно збирати урожай?

збираєм урожай

Щоб зібрати перші овочі і надалі забезпечити високий урожай, фахівці рекомендують дотримуватися наступних правил.

КАРТОПЛЯ. Про те, що прийшла пора збирати картоплю, свідчить всихання бадилля. Якщо це сталося – зволікати не варто, тому що чим довше залишаються бульби у землі, тим більше вони втрачають у вазі.
Викопувати урожай картоплі на легких ґрунтах зручніше вилами, на важких – лопатою. Працювати краще у суху сонячну погоду – це значно підвищує лежкість бульб.

ТОМАТИ. Почервонілі плоди краще зривати відразу, у міру дозрівання. Чим довше вони залишаються на гілках, тим дрібніші будуть плоди, які утворюються пізніше.
Збирають помідори вранці, з шапочкою з чашолистків. Знімають плоди за допомогою всієї кисті руки, акуратно відламуючи плодоніжки у місці зчленування з чашкою.

ЦИБУЛЯ І ЧАСНИК. Потрібно дочекатися, поки пір’я висохне, а шийка стане тонкою. Тоді слід обережно підкопати цибулини і витягти їх із землі.
Потім цибулю залишають просушуватися на відкритому сонці. Часник же, навпаки, у жодному разі не викладають на сонці, а сушать у добре провітрюваному місці у тіні. Від прямих сонячних променів його м’якоть стає несмачною.

МОРКВА І БУРЯК. Ці коренеплоди особливо смачні у ранньому віці, тому викопувати їх необхідно, не чекаючи повної зрілості. Їх обережно підкопують вилами і, вхопившись за бадилля, висмикують із землі. Потім, якщо вони призначені для зберігання, обривають або обрізають ножицями зелень. Таким же чином викопують і буряк.
І ще один нюанс: збирають коренеплоди тільки у вечірні години – саме у цей час у них спостерігається найменший показник умісту нітратів.

Порада
Не рекомендується збирати урожай відразу після дощу чи на світанку, коли на ягодах може утворитися роса. У дощовий день овочі містять менше вітамінів і мінеральних речовин, особливо калію. Крім того, такі овочі швидше гниють.

ОГІРКИ І КАБАЧКИ необхідно збирати якомога частіше. Якщо їхні плоди затримуються на рослинах, це загальмовує розвиток решти урожаю. При зборі плоди не можна зривати з куща чи наступати на листя і батоги, – усе це є стресом для культури і відбивається на її врожайності.
І ще одне правило: зрізати плоди краще садовими ножицями чи секатором.

ГОРОХ І КВАСОЛЯ. У зелені стручки прибирають у міру дозрівання. Роблять це рано-вранці або ввечері, коли вони максимально насичені вологою. У спеку ж плоди бобових швидко в’януть і втрачають цукристість. Якщо ж мета вирощування цих культур – біологічна зрілість, тоді зібрати урожай можна буде пізніше й увесь відразу, в один прийом.

ГАРБУЗ. Про те, що пора збирати гарбузи, підкаже їхня висохла плодоніжка і затверділа шкірка. Зривати плоди необхідно разом із «хвостиком», по можливості всіляко уникаючи їхнього пошкодження.

КАПУСТА. Знімати урожай білокачанної капусти краще у сухий ясний день, обрізаючи головки гострим ножем. Довжину качана дозволено залишати за бажанням від 1-2 до 8 см.

БАКЛАЖАН. Плоди зривають у стадії технічної стиглості, коли вони набувають розміру і забарвлення, яке властиве сорту. Їх зрізають із плодоніжкою завдовжки 2-3 см ножем або садовим секатором, намагаючись не пошкодити пагони рослин. Слід пам’ятати, що затримка з початком збирання призводить до гальмування росту і швидкого в’янення кущів.
Крім того, при збиранні плодів необхідно проявляти обережність, тому що деякі сорти баклажана мають чашечки з гострими і твердими шипами, поб які можна вколотися.

ПЕРЕЦЬ. Урожай перцю можна збирати на різних стадіях дозрівання: біологічної (коли плоди досягають властивих сорту кольору, форми і розмірів) і технічної (коли плоди ще не знайшли характеристики біологічної стиглості, але тим не менше вже сформували власне плодовий орган). У фазі технічної стиглості збір плодів проводять вибірково, через кожні 6-8 днів. Запізніле збирання перцю може призвести до пригнічення куща і зниження урожайності.
Перець слід зрізати разом із плодоніжкою, тому що у такому випадку він буде набагато краще зберігатися, не втрачаючи при цьому своїх смакових якостей. Також під час збирання урожаю слід бути обережними, щоб не пошкодити дуже тендітні гілки рослин.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *