Як правильно заточити сапу

Як правильно заточити сапу
Заточка сапи за допомогою шліфмашинки

Сапа – чи не основний інструмент на городі. Щоб справно слугував, його потрібно регулярно точити. Якщо немає спеціального приладдя, наточити можна крупнозернистим бруском. Напрям руху бруска – від основи до крайки.

Брусок до леза треба притискати з зусиллям, а щоб рухати ним було легше, підшукайте якийсь упор, аби не тримати сапу у висячому положенні. Краще працювати товстим бруском, щоб пальці були подалі від гострої крайки.

Після такої обробки лезо доводять до гострого стану дрібнозернистим бруском. Із ручних інструментів для заточування можна скористатися також напилком. Хоча це далеко не найкращий варіант. Наточити ним сапу досить важко, та й якість роботи буде не надто високою.

Якщо у господарстві є електроточило, це набагато полегшить завдання. Перед роботою перевіряють ріжучу крайку на наявність вм’ятин і сколів. При потребі поверхню відшліфовують. На дефекти глибиною 2-3 мм можна не зважати. Лезо заточують до 0,5-0,7 мм. Метал знімають лише з одного боку. Найбільш комфортно працювати від центру до кутів. Під час використання електроточила не забувайте охолоджувати лезо водою, адже дуже важливо не перегріти сталь.

Наточити сапу можна також і за допомогою шліфмашини. Для цього потрібно скористатися товстим шліфувальним диском, бо тонкий при контакті з гострим кутом може швидко зруйнуватися, а отже, і травмувати вас. Сапу можна для надійної фіксації затиснути у лещата. Роботу виконують за 2-3 підходи, щоб не допустити перегрівання леза. Точать від одного краю до іншого чи від середини до краю.

Утім, якщо є можливість вибору, краще для заточування все ж скористатись електроточилом. Воно повільніше рухається, а отже вістря у процесі роботи менше нагрівається. Крім того, на електроточилі легше вибрати правильний кут заточування, та й працювати безпечніше.

Залишається лише перевірити результат роботи, провівши по крайці пальцем. Однак чим гострішим буде кут заточування, тим швидше лезо затупиться знову. То ж усе – в міру.

 «Погляд часу» №20-14.05.2020

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *