Як правильно зібрати насіння томатів

Кожен більш-менш досвідчений городник знає, що насіння, зібране своїми руками, завжди надійніше за куплене. Своє насіння – це можливість заготовити основу майбутнього урожаю з улюблених сортів. Так, у магазина, зараз можна придбати будь-які (за описами на пакетах) сорти. Але чи варто ризикувати урожаєм?! Звичайно, збір свого насіння – справа досить клопітка і відповідальна.

Як правильно зібрати насіння томатів

Час збору насіння. Визначити його нескладно. Приступаємо до роботи тоді, коли йде період активного дозрівання томатів. Перші, найбажаніші, можна з’їсти. Вони бувають із малою кількістю насіння, а то і зовсім без них. Не підходять для насіння й останні плоди. Вони дають більш слабкі сходи і бувають менш урожайними. Та й ближче до осені томати можуть бути інфіковані різними захворюваннями і перенесуть їх на насіння.

Фахівці вважають, що найцінніший насіннєвий матеріал формується у рослин на других і третіх кистях головного стебла. Ми залишаємо на насіння (обв’язуємо яскравою стрічкою) лише великі плоди, які відповідають сортовим особливостям, формою і кольором. А далі чекаємо, коли відібрані томати добре дозріють на кущі. Але не доводимо їх до перезрівання, розм’якшення і вже тим більше до загнивання, бо насіння може «прокинутися» і почне проростати ще в плоді. Такий насіннєвий матеріал нам не потрібен.

Дозрілі плоди знімаємо з куща і тримаємо ще день-два до легкого розм’якшення в теплій світлій веранді.

Потім настає найвідповідальніший момент. Кожен плід розрізаємо навпіл поперек. Саме такий розріз, а не вздовж і не на дольки, добре відкриває всі насіннєві камери. Тепер насіння можна видавити з камер у будь-який посуд.

Видавлюємо насіння з камер у будь-який посуд.

Зібране насіння залишаємо в теплому місці на два-три дні для бродіння. Бродіння необхідне для того, щоб зруйнувати оболонку (плаценту) навколо насіння, яка перешкоджає процесу проростання.

Крім того, молочна кислота, яка утворюється при бродінні, знищує хвороботворні мікроорганізми на насінні. Тому бродіння необхідне.

Тут дотримуємося двох важливих моментів:

  • не додаємо воду в обране насіння – воно може при перетримці прорости прямо у склянці,
  • ніколи не збираємо насіння прямо з плоду на просушку – воно може дати недружні і нездорові сходи.

Тепер стежимо за процесом бродіння. Його тривалість залежить від температури в кімнаті: чим тепліше, тим швидше. У процесі зброджування масу потрібно помішувати, щоб полегшити відділення слизу від насіння. На поверхні зброджувального матеріалу з’являються бульбашки, часто – цвіль, мезга з насінням спочатку піднімається вгору, потім насіння опускається на дно. Це свідчить про те, що бродіння закінчилося.

Далі мезгу з насінням промиваємо через велике сито (перевірте, щоб насіння не змилося!), перетираючи насіння пальцями, поки слиз повністю не відійде від зерняток. Віджимаємо воду з насіння і викладаємо його на щільний картон – так воно швидше висихає. Ми залишаємо насіння в теплому світлому приміщенні, бажано не під прямим сонцем, до повного висихання.

Якщо насіння багато – можна помішувати його, щоб воно швидше висохло. Не можна допустити загнивання насіння в процес висихання, а тому день для просушки вибираємо сонячний.

Коли насіння висохло, знімаємо його з картону в друшляк, добре перетираємо його між пальцями, відокремлюючи кожне зернятко один від одного і просіюємо сухе лушпиння. Насіння повинне вийти з цієї операції чистим і красивим.

Тепер висипаємо насіння в пластикові коритця (одноразові тарілочки), не забуваємо підписати назву сорту і витримуємо його ще два-три дні в кімнаті для остаточної просушки.

Ось тепер наше насіння готове. Зберігати його бажано в щільних паперових конвертах, написавши назву сорту і рік збору.

Пам’ятайте

Насіння томатів зберігає схожість до 5-6 років, а зібране своїми руками – і до восьми. З роками схожість насіння втрачається, а плодючість – збільшується. Найбільш плідним вважається насіння другого і третього року збору.

«Погляд часу» №43-20.08.2020 

Читайте також: Як зібрати насіння огірків на посадку

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *