Як правильно підготувати картоплю до посадки
Від урожаю картоплі багато у чому залежить наше благополуччя у зимову пору. Попередня підготовка картоплі до посадки вважається одним з найбільш відповідальних моментів у вирощуванні «другого хліба».
Мабуть, настав час для сортооновлення. Часто хороші результати дає картопля, вирощена у північних областях, у тій же Сумській обл., звідки можна придбати посівний матеріал. Це один шлях.
Продуктивний і другий шлях – придбання районованих ранньостиглих і середньостиглих сортів. До їх числа відносяться Світанок Київський, Бородянська рожева, Зов, Невська, Обрій, Водограй, Пролісок, Темп та ін. У багатьох з них висока стійкість до парші, картопляної нематоди, що, безумовно, важливо для отримання стійкого урожаю.
Але навіть якщо ви не придбаєте новий посадковий матеріалу, то скористайтеся тим, що у вас є, картоплю побрібно буде підготувати до посадки. Для того щоб попередити її захворювання, необхідно провести знезараження бульб. Це буде перший етап її підготовки до висадки. Одночасно із знезараженням важливо дати поштовх до розвитку міцних паростків, а тому слід у розчин внести і мінеральні добрива: на 10 л води – 60 г суперфосфату, 40 г сечовини, 5 г мідного купоросу, 10 г борної кислоти, 1 г марганцівки (усі компоненти, крім марганцівки, краще розчинити у гарячій воді). Бульби треба буде опустити у цей розчин на 30 хв. Після обсушування можна починати пророщування, що займе приблизно 25-30 днів.
Паростки бажано отримати не довше 3 см. Ви ж знаєте, що чим вони коротші, товщі, і чим їх більше – тим рослини будуть продуктивнішими. У цей період дуже важливо дотримуватися певного температурного режиму: близько двох тижнів – 18-20 ºС тепла, а потім зниження до 10-14 ºС. Останнє дуже важливо: цей перепад температур викличе пробудження вічок по всій бульбі, а не тільки у її верхівковій частині. Значить, у майбутньому буде більше продуктивних стебел і бульб.
Для того щоб у період вегетації було менше клопоту з фітофторою та іншими хворобами, фахівці настійно рекомендують раз на тиждень обприскувати пророщену картоплю розчином марганцівки (10 г на 10 л води) або розчином мідного купоросу (2 г) і борної кислоти (50 г) – теж на 10 л води.
На жаль, обставини іноді складаються таким чином, що ми не можемо провести пророщування за цією технологією. У такому випадку треба хоча б тиждень потримати картоплю у світлому і теплому приміщенні, а перед посадкою опудрити деревною золою (1 скл. на 20 кг картоплі).
«Погляд часу» №10-05.03.2020