Як правильно варити буряк

Усі знають, як зварити буряк, але не всім відомо, як зробити це швидко і при цьому залишити овочу насичений колір і солодкість!

Як правильно варити буряк

Форма коренеплодів може бути різноманітною – від круглої до циліндричної, це ніяк не вплине на остаточний результат. Головне – для варіння обирати овочі однакового розміру. Зазвичай для приготування середніх чи дрібних буряків буде достатньо 30-40 хв.

З олією. Якщо у вас великий коренеплід, то він буде готуватися в каструлі приблизно 1,5-2 год. Деякі господині розрізають великий буряк на частини, однак це може призвести до втрати водорозчинних вітамінів та кольору.

Щоб швидко відварити такий овоч цілим, у воду можна влити 3 ст. л. соняшникової олії. Вода з жиром нагрівається до вищої температури, що і прискорить процес приготування.

Головне – для варіння обирайте овочі однакового розміру.

Тільки в окріп. Усі знають, що буряк вариться довго, тому просто набирають каструлю води, занурюють туди овоч і забувають про нього. Насправді ж буряк потрібно класти не в холодну воду, а в окріп. Тоді він вийде хрустким і соковитим.

Без солі. Солити буряк під час варіння не потрібно. Оскільки коренеплід готується у шкірці, він все одно нормально не просолиться. Але потім буде дуже важко зрозуміти, скільки додавати солі.

До того ж, сіль робить буряк не таким соковитим і яскравим.

Варіння з охолодженням. Виявляється, низька температура може допомогти швидко зварити овоч. Кожні 10 хв. доливайте в окріп близько 70 мл холодної води або кладіть декілька кубиків льоду. Ця технологія підійде не тільки для буряка, але й для квасолі й гороху.

Після приготування гарячу воду слід злити, натомість у каструлю з буряком налити крижану. Завдяки такій маніпуляції коренеплід буде легко очистити від шкірки.

З оцтом чи без? Тут немає однозначної відповіді. Оцет створює кисле середовище, яке допомагає овочу зберегти насичений колір. Але з іншого боку, він заважає приготуванню. Буряк може залишитися жорстким. Якщо ви все ж таки хочете додати оцет, робіть це лише наприкінці приготування.

Із цукром. Якщо сорт буряка несолодкий, можна додати у воду під час варіння трохи цукру.

Варити під кришкою. Важливо готувати овочі в каструлі під щільно закритою кришкою. Це допоможе зберегти в них максимальну кількість вітамінів. Тому намагайтеся встановити вогонь таким чином, щоб вода помірно кипіла й не вибігала з каструлі.

Не переварюйте. Якщо переварити овоч, він буде несолодким і тьмяним.

Якщо не плануєте використовувати відварений буряк одразу, то відкладайте його на зберігання у шкірці. Чистити коренеплід потрібно безпосередньо перед застосуванням.

«Погляд часу» №49-03.12.2020

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *