Як правильно зберігати яблука на зиму
Наскільки довго яблука зберігатимуться, залежить не лише від умов зберігання, а й від сорту яблук. За умови правильного зберігання одні сорти можуть лежати півроку, другі – не більше двох-трьох місяців.

Для тривалого зберігання призначені сорти «Антонівка звичайна», «Джонатан», «Мелба», «Макінтош», «Старкінг», «Симиренко» та інші.
Як правильно збирати яблука
Для того, щоб яблука зберігалися якомога довше, їх потрібно правильно зривати з дерева: яблука не стискають пальцями, їх захоплюють усією долонею, злегка піднімають і прокручують. Плодоніжки бажано обривати разом з яблуком. Починають збирання в суху погоду з нижнього ярусу дерева.
Зберігання у підвалі
Оптимальна температура для зберігання яблук – це 0…+3 °С, а вологість повітря має бути не вищою за 90 %. Перед закладкою на зберігання яблук стіни та стелю сховища потрібно побілити, а підлогу – обробити розчином залізного купоросу.
Найкраще перед закладкою, загорнути кожне яблуко в папір, скласти їх плодоніжками вгору в суху, чисту тару – у дерев’яні ящики, вологостійкі картонні коробки або плетені кошики. При такому зберіганні з хворого яблука гнилизна чи хвороба не перейде на сусідні плоди. Якщо можна складають яблука, перекладаючи кожен шар папером, соломою або дерев’яною стружкою.
Зберігання у квартирі
Складіть яблука в целофанові пакети, наповнивши їх лише наполовину, міцно зав’яжіть, зробіть на кожному розріз завдовжки 10 см і складіть на засклений балкон або лоджію. У вологий день у пакеті утворюватиметься конденсат, а в сухий день плоди цей конденсат вбиратимуть у себе. Таким чином, вони довго залишатимуться свіжими та соковитими.
«Погляд часу» №41-13.10.2022