Як правильно зберігати насіння
Найсприятливіша температура для зберігання насіння – приблизно 14 °С, без перепадів і з вологістю повітря не більше 50 %. При мінусових температурах на вулиці вимоги до зберігання треба переглянути, особливо, якщо насіння зберігається у приміщенні, що не опалюється. Як не дати насінню загинути?

Не слід тримати насіння на кухні, оскільки тут значні перепади вологості. На дверцятах холодильника садивному матеріалові теж не місце – при відкриванні надходить тепле повітря, і на ньому буде конденсуватися волога.
Найліпшими для зберігання насіння є житлові кімнати. Головне – не допускати зниження вологості, інакше насіння швидко постаріє і втратить схожість. Поліетиленовий пакет у жодному разі не може бути упаковкою – тільки тканинні мішечки чи щільний папір.
Термін, протягом якого зберігається схожість, для різних культур різний:
- огірки, кабачки, патисони, кавуни – 6-8 років;
- томати, гарбуз, капуста (різні види), базилік – 4-5 років;
- квасоля, горох, боби, редис, бруква, турнепс – 3-5 років;
- морква, буряк, мангольд, перець, ріпа, баклажани, фізаліс, салат, шпинат, любисток, вівсяний корінь – 3-4 роки;
- цибуля ріпчаста (чорнушка), цибуля-порей, цибуля-батун, шніт-цибуля, петрушка, кріп, щавель, аніс, кмин, фенхель, материнка, крес-салат, естрагон, спаржа, чабер, меліса, м’ята, шавлія, майоран – 2-3 роки;
- селера (коренева, листова, стеблова), пастернак, цибуля-слизун – 1-2 роки.
При правильному зберіганні схожість насіння томатів зберігається 6-8 років.
Однорічне насіння огірків дає багато чоловічого цвіту (пустоцвітів), тому краще сіяти 2-3-річне – або перед посівом прогріти його протягом місяця біля батареї опалення.
Пастернак краще сіяти однорічним насінням.
«Погляд часу» №7- 11.02.2021