Як правильно зберігати насіння

Найсприятливіша температура для зберігання насіння – приблизно 14 °С, без перепадів і з вологістю повітря не більше 50 %. При мінусових температурах на вулиці вимоги до зберігання треба переглянути, особливо, якщо насіння зберігається у приміщенні, що не опалюється. Як не дати насінню загинути?

Як правильно зберігати насіння

Не слід тримати насіння на кухні, оскільки тут значні перепади вологості. На дверцятах холодильника садивному матеріалові теж не місце – при відкриванні надходить тепле повітря, і на ньому буде конденсуватися волога.

Найліпшими для зберігання насіння є житлові кімнати. Головне – не допускати зниження вологості, інакше насіння швидко постаріє і втратить схожість. Поліетиленовий пакет у жодному разі не може бути упаковкою – тільки тканинні мішечки чи щільний папір.

Термін, протягом якого зберігається схожість, для різних культур різний:

  • огірки, кабачки, патисони, кавуни – 6-8 років;
  • томати, гарбуз, капуста (різні види), базилік – 4-5 років;
  • квасоля, горох, боби, редис, бруква, турнепс – 3-5 років;
  • морква, буряк, мангольд, перець, ріпа, баклажани, фізаліс, салат, шпинат, любисток, вівсяний корінь – 3-4 роки;
  • цибуля ріпчаста (чорнушка), цибуля-порей, цибуля-батун, шніт-цибуля, петрушка, кріп, щавель, аніс, кмин, фенхель, материнка, крес-салат, естрагон, спаржа, чабер, меліса, м’ята, шавлія, майоран – 2-3 роки;
  • селера (коренева, листова, стеблова), пастернак, цибуля-слизун – 1-2 роки.

При правильному зберіганні схожість насіння томатів зберігається 6-8 років.

Однорічне насіння огірків дає багато чоловічого цвіту (пустоцвітів), тому краще сіяти 2-3-річне – або перед посівом прогріти його протягом місяця біля батареї опалення.

Пастернак краще сіяти однорічним насінням.

«Погляд часу» №7- 11.02.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *