Як приготувати кисломолочні продукти у домашніх умовах?

Як приготувати кисломолочні продукти у домашніх умовах
Як приготувати кисломолочні продукти у домашніх умовах?

«Погляд часу» №18-2019

Користь кисломолочних продуктів дійсно неоціненна для нашого організму, але тільки у тому випадку, якщо цей продукт натуральний. Приготувати по-справжньому корисні кисломолочні продукти можна тільки у домашніх умовах. Як правильно це зробити?

Йогурту потрібна закваска

Для приготування домашнього йогурту краще використовувати незбиране натуральне молоко.

2 л такого молока довести до кипіння. Зменшити вогонь і варити близько 15 хв. Потім остудити приблизно до 45 °С. Невелику кількість молока відлити у чашку і змішати з закваскою. Добре перемішати і влити у каструлю з рештою молоком. Каструлю з молоком закрити кришкою, укутати у ковдру і поставити у тепле місце на 5-7 год. Через цей час готовий йогурт перелити у стаканчики і прибрати у холодильник. Зберігати такий продукт можна не більше 7 днів.

Порада. При покупці сухої закваски необхідно звернути увагу на термін придатності продукту і на склад бактерій. Чим їх більше, тим краще закваска і, відповідно, корисніше йогурт.

домашній йогурт

Ряжанка любить жирну сметану

  • 2 л молока,
  • 5 ст. л. домашньої сметани.

Молоко в емальованій каструлі поставити на вогонь і довести до кипіння. Потім перелити у керамічний горщик і відправити у розігріту до 150 °С духовку. Перші 15 хв. стежити, щоб молоко не збігло. Після цього залишити його у духовці на 2-3 год. Потім дістати горщик із духовки, остудити і додати сметану для закваски. Усе добре перемішати, накрити горщик кришкою і поставити у тепле місце для сквашування приблизно на 8-10 год.

домашня ряжанка

Сиру потрібна тиша

Для того щоб домашній сир вийшов смачним і некислим, його потрібно готувати зі свіжого домашнього молока.

2 л молока залишити у теплому місці на 30 год. При цьому молоко не можна турбувати. Через 30 год. молоко скисне, перетворившись у кисле молоко. Отриману суміш поставити на маленький вогонь і нагріти, але не кип’ятити. Остудити суміш і залишити «дозрівати» приблизно на 10 год. Потім отриману масу відкинути на марлю і підвісити приблизно на годину.

Сироватку з-під сиру виливати не треба. Її можна використовувати для приготування тіста.

домашній сир

Кефір краще випити протягом дня

Для приготування кефіру знадобиться

  • 0,5 л кип’яченого охолодженого молока
  • 2 ст. л. домашньої сметани.

50 мл молока змішати зі сметаною, а потім додати у решту молока. Ретельно все перемішати. Перелити суміш у банку, закрити кришкою і поставити у тепле місце. Через добу кефір буде готовий. Випити його краще протягом одного дня.

домашній кефір

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *