Як приготувати смачну мариновану капусту

«Погляд часу» №13-2019
Напевно, немає такої людини, якій не подобалася б маринована капуста. У кожної господині є свій фірмовий рецепт цього частування. Але завжди можна спробувати приготувати цю смачну страву за новим рецептом.
Салат по-корейськи
- Капуста білокачанна – 2 кг,
- морква – 1 шт.,
- часник – 4 зубчики.
Для маринаду:
- вода – 1 л,
- сіль – 2 ст. л.,
- цукор – 2-3 ст. л.,
- перець духмяний – 4-5 шт.,
- перець горошком – 10 шт.,
- гвоздика – 5 шт.,
- лавровий лист – 3 шт.,
- оцет 9 % – 100 мл.

Капусту нашаткувати соломкою якомога тонше. Моркву очистити і потерти на тертці для корейської моркви. Перемішати капусту з морквою у великій ємності (м’яти не потрібно). Часник порізати тонкими пластинами.
Приготувати маринад. Для цього потрібно закип’ятити воду, додати всі інгредієнти, крім оцту. Дати покипіти на повільному вогні 5-7 хв. Вимкнути вогонь. Додати оцет, часник і лавровий лист. І тут же, гарячою, вилити суміш у капусту з морквою. Акуратно перемішати. Дати постояти, щоб усе повністю охололо, періодично перемішуючи уміст.
Потім капусту перекласти у трилітрову банку разом із маринадом. До самого верху докладати не потрібно. Прибрати у холодильник на ніч. На наступний день капусту вже можна подавати на стіл. Перед подачею готову капусту можна полити оливковою чи соняшниковою олією.
Капуста по-гурійськи
- Капуста білокачанна – 2 кг,
- морква – 1 шт.,
- буряк – 1 шт.,
- часник – 7-8 зубчиків,
- червоний стручковий перець – 1 шт.
Для маринаду:
- вода – 1 л,
- сіль – 2 ст. л.,
- цукор – 1 скл.,
- яблучний оцет – 1 скл.,
- перець горошком – 6-8 шт.,
- лавровий лист – 3-4 шт.,
- олія – 0,5 скл.

Капусту нарізати досить великими шматочками. Можна розрізати спочатку на 4 частини прямо разом з качаном. Потім кожну частину розрізати ще на 4 частини. Буряк і моркву порізати кружечками. Якщо буряк великий, то кожен кружечок можна розрізати ще і на дві половинки.
Часник порізати довгими тонкими пластинами. У гіркого стручкового перцю вичистити насіння і порізати довгими смужками. У каструлю викласти шарами всі підготовлені інгредієнти, шари повторити кілька разів.
Приготувати маринад. Для цього закип’ятити воду, додати сіль і цукор, перець горошком і лавровий лист. Кип’ятити 5-7 хв., прибрати лавровий лист. Додати оцет і олію. Залити підготовленим киплячим маринадом уміст каструлі. Накрити плоскою тарілкою, яку злегка придавити чимось так, щоб розсіл виявився зверху, а весь уміст каструлі було приховано під ним. Дати охолонути і прибрати у холодильник на 4-5 днів.
Подавати на стіл у вигляді закуски.
Пікантна закуска з імбиром
- Капуста білокачанна – 2 кг,
- морква – 1 шт.,
- перець болгарський – 1 шт.,
- імбир – 70 г,
- часник – 4-5 зубчиків.
Для маринаду:
- вода – 1,5 л,
- сіль – 3 ст. л.,
- цукор – 5 ст. л.,
- олія – 5 ст. л.,
- перець чорний мелений – 0,5 ч. л.,
- лавровий лист – 3 шт.,
- яблучний оцет – 150 мл.

Капусту нашаткувати тонкою соломкою. Моркву натерти на тертці для корейської моркви. Болгарський перець нарізати довгою тонкою соломкою. Часник порізати тонкими смужками. Імбир очистити і порізати напівпрозорими кружечками. Скласти все в каструлю відповідного розміру й акуратно перемішати (м’яти не потрібно).
Приготувати маринад. Закип’ятити воду, додати всі інгредієнти, крім оцту. Прокип’ятити 5-7 хв., витягти лавровий лист і додати оцет. Залити киплячим маринадом уміст каструлі. Щільно притиснути плоскою тарілкою. Розсіл повинен повністю покривати всі овочі. Накрити кришкою і залишити до повного охолодження. Потім поставити у холодильник. Через 24 год. смачна і красива закуска готова!
Зберігати таку капусту можна протягом місяця у холодильнику.