Як прогрівати насіння

Як прогрівати насіння
Як прогрівати насіння

Для вирощування розсади у зимових теплицях, насіння спочатку прогрівають, щоб знищити інфекцію і значно прискорити проростання. Але не всі знають, що режими термообробки дуже відрізняються один від одного залежно від виду культури.

Сухе насіння огірків, кабачків, патисонів і гарбузів розсипають на деко тонким шаром і витримують у духовці протягом 2-4 год. при температурі +50 °С. Температуру при цьому підвищують поступово (починаючи від кімнатної до необхідної), а насіння часто перемішують. Недотримання цього правила може призвести до запарювання чи, навпаки, пересушування насіння та погіршення його якостей. Насіння не можна підвішувати у марлевих мішечках поруч із батареєю опалення. Його краще прогрівати перед посівом у гарячій воді з температурою +50-52 °С. За температурою потрібно ретельно стежити, оскільки якщо вона буде вищою, то насіння може загинути, а якщо нижчою – ефекту від прогрівання не буде.

Але прогріти насіння можна набагато легше – у термосі. Можна також у грілку налити гарячої води, накрити її серветкою, а зверху поставити тарілку з насінням у гарячій воді потрібної температури. Насіння капустяних культур слід прогрівати при температурі +52-54 °С 20 хв., помідорів – +50-52 °С 30 хв., баклажана і перцю – +50-52 °С 25 хв., буряка – +48-50 °С 25 хв. Відразу після прогрівання насіння треба на 2-3 хв. помістити у дуже холодну воду, а потім підсушити, якщо його не передбачається сіяти відразу. При прогріванні необхідно використовувати термометр і годинник.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *