Як робити теплі грядки

Як робити теплі грядки
Як робити теплі грядки

Робити теплу грядку краще восени. Саме зараз можна легко знайти велику кількість органіки для її наповнення.

У першу чергу для стаціонарної теплої грядки потрібно зробити короб із цегли, можна з бетону та інших міцних і довговічних матеріалів. Короб наповнюють органікою. На його дно для дренажу укладають гілки та інші органічні відходи. Якщо ґрунт важкий, глинистий, то траншею роблять трохи глибшою, а на її дно насипають пісок шаром 5-7 см і вже на нього кладуть гілки і так далі. Укладають спочатку більш крупні фракції, потім дрібніші. Далі пошарово насипають органічні речовини (листя, бур’яни, солому). Можна також проливати шари настоєм гною і додавати овочеве лушпиння. Шари ущільнюють, потім усю органіку проливають розчином ЕМ-препарату. Зверху короб засипають компостом або землею шаром 10-15 см. Навесні роблять ямки та висаджують розсаду.

При розкладанні органіки виділяється тепло, завдяки чому розсаду можна висадити майже на місяць раніше терміну. Звичайно, при цьому потрібно вкривати грядку плівкою і лутрасилом за необхідності. Тепло допомагає рослинам витримати нічні заморозки і швидше розвиватися. При розкладанні великої кількості органіки виділяється багато вуглекислого газу й утворюється багато поживних речовин. Тому рослини швидко ростуть, плоди на них з’являються на три-чотири тижні раніше, ніж зазвичай. Урожайність різко підвищується, а період плодоношення триває до глибокої осені. Спочатку такі грядки містять дуже багато азотистих поживних речовин, тому перші два роки не рекомендується вирощувати на них овочі, що накопичують нітрати, і зелень: цибулеві, салат, шпинат, буряк, редиску, кріп, петрушку. У перший рік вирощують культури, які потребують посиленого живлення: кабачки, гарбуз, огірки, томати, перці і баклажани. Через рік можна садити рослини із середнім споживанням поживних речовин: качанові салати, капусту, селеру. На третій рік висаджують рослини із середнім і малим споживанням поживних речовин.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *