Як сушити часник в домашніх умовах
Хоч би як часник не готували до зберігання, все одно часничини з часом висихають, жовтіють і до вживання стають непридатними. Я розкажу як сушити часник в домашніх умовах.
Раніше купувала в магазинах часниковий порошок. Та це не стільки приправа, скільки штучні добавки для покращення смаку та запаху! Тож твердо вирішила сушити часник власноруч.

Спосіб 1. Очищені зубки нарізаю тонкими пластинками – тут як із сухофруктами: чим тонше наріжете, тим швидше і краще просушиться. Застилаю деко пергаментним папером і викладаю часточки. Папір – обов’язковий, інакше до дека часточки приклеюються намертво.
Деко ставлю в духовку при 80 °С і сушу часник із відкритими дверцятами приблизно годину або трохи довше. Зрідка перемішую.
Готовий часник стає золотистим і легко кришиться. Обережно, не пересушіть, інакше гірчитиме. Коли охолоне, тричі прокручую на м’ясорубці з дрібними отворами. Частина зубчиків перетвориться при цьому на порошок, а частина залишиться в невеликих гранулах. Якщо хочете однорідну пудру, можна розтерти в ступці чи блендері.
Спосіб 2. Нарізаю зубки на часточки (приблизно по 2 мм), кладу на пергамент (звичайний папір не підійде, приклеїться) і поміщаю на кухні на батарею. Сушиться так близько двох тижнів. Якщо часточки гнуться, отже, не досохли, – сушу ще. Запах перші 2 дні стоїть інтенсивний, але у міру висихання зменшується. Потім також подрібнюю на м’ясорубці.
Роблю іноді змішану приправу: пропускаю через м’ясорубку висушений часник разом із насінням кропу та коріандром – виходить чудова заправка до м’яса.
На 1 кг м’яса – по 1 ч. л. часникової приправи плюс сіль і мелений перець.
Ще залишаю трохи сушених часточок, не перекручуючи, – ними потім начиняю шматки яловичини, свинини та телятини під час запікання.
Обидва способи хороші, до «батарейного» вдаюсь, коли треба насушити невелику кількість. Кількість свіжого часнику може бути різною (хоч одна головка на пробу, хоч кілограм).
До речі, лише з 300 г свіжого продукту в мене виходить близько 110 г сушеного часнику. Зберігати порошок і скибочки потрібно в герметичному посуді в сухому темному місці. Якщо потрапить волога, порошок «задубіє».
У нашій родині навряд чи обходяться без цієї запашної приправи. На відміну від свіжого часнику, порошок дає більш тонкий аромат. Чудовий спосіб збереження багатого врожаю!
«Погляд часу» №5-27.01.2022