Як сушити яблука на зиму

Сушені яблука

Чимало господинь, роблячи запаси на зиму, сушать яблука. Але не всі сорти однаково годяться для цього. Для сушіння більше підходять кисло-солодкі яблука із твердою і соковитою м’якоттю, білого чи жовтого кольору, з тонкою шкіркою і невеликим насіннєвим гніздом.

Сушені яблука, отримані з солодких сортів, у звареному компоті не дуже смачні. Не рекомендується сушити яблука з терпким смаком, а також недостиглі плоди.

Сушіння слід проводити окремо за сортами і розміром яблук, оскільки неоднакові кружечки чи дольки висушуються вкрай нерівномірно.

Більшість людей сушать яблука, не очищаючи їх, разом зі шкіркою і серцевиною. Після миття плоди розрізають на дольки чи кружечки товщиною 4-6 мм. Розрізані яблука на повітрі дуже швидко темніють внаслідок дії окисних ферментів. Але якщо відразу після нарізування їх опустити на 3-5 хв. у підкислену (2 г лимонної кислоти на 1 л води) або підсолену (1 ч. л. солі на 1 л води) воду, то окислення не буде.

Щоб яблука при сушінні не темніли, їх можна короткочасно пробланшувати, опустивши на кілька секунд у киплячу воду. Щоправда, при цьому втрачається незначна частина цукру і кислоти, зате після теплової обробки яблука зберігають світло-жовтий колір. Потім їх підсушують на повітрі кілька хвилин.

Після цього при подальшому сушінні на повітрі кружечки чи дольки нанизують на міцну нитку, а при сушінні у духовці викладають на деко, вистелене чистим папером. Початкова температура у сушарці повинна бути +70-85 °С. Для прискорення процесу через кожні 2-3 години яблука перемішують. Закінчують сушіння при температурі +50-55 °С.

Багато садівників сушать плоди на сонці чи на горищі, яке добре провітрюється, але на це потрібно 6-7 днів.

Сушіння вважається закінченим, коли кружечки чи дольки не розчавлюються від сильного натиску пальцем. Висушені яблука повинні мати світло-жовтий колір. Знімаючи з решета, непросушені дольки відбирають для повторної сушки.

Готові яблука витримують у ящику протягом тижня, після чого їх розкладають у паперові мішки і зберігають підвішеними у сухому і добре провітрюваному приміщенні.

«Погляд часу» №36- 2019

FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *