Як вибирати першу полуницю

Як вибирати першу полуницю
Як вибирати першу полуницю

«Погляд часу» №20-2019

Найбільш довгоочікувана ягода літнього сезону вже з’явилася на городах, ринках і в продуктовому кошику українців. Вибирати перші ягоди варто дуже ретельно, у жодному разі не хапати похапцем першу-ліпшу.

Перш за все, подивіться, щоб ягідки були міцні і не пом’яті, а внизу  ящика, у якому вони лежать, не було соку – разом із ним полуниця втрачає вітаміни і смакові якості. До того ж це свідчить про те, що в ягодах багато зайвої вологи.

Красиві, блискучі плоди, як на підбір – завжди ознака підробки. Натуральні, вирощені у природних умовах ягоди і фрукти завжди різного розміру, навіть якщо росли на одному кущі. Великі і красиві – не означає смачні, а з полуницею це частіше навпаки. Не варто брати також ягоди, які покриваються темними цятками – це ознака обприскування хімречовинами.

Дуже хороший показник якості полуниці – аромат. У натуральних ягодах він сильний і п’янкий, а у «штучних» – дуже слабкий і зовсім «не апетитний». Тому не варто соромитися перед покупкою понюхати лоточок з ягодами.

Якщо спробувавши полуницю, смак видався вам «металевим», варто відмовитися від її вживання – такі ягоди просто напхані шкідливими речовинами і можуть   негативно позначитися на здоров’ї.

Ознакою перевищення допустимої норми нітратів у полуниці може бути її неприродно яскравий червоний колір або занадто темний відтінок. І не варто вірити продавцям, що «це такий новий сорт».

Хвостик полуниці повинен бути товстеньким і зеленим, а сухий і пожухлий листочок повинен насторожити і утримати від покупки ягоди. Якщо під хвостиком ягода має жовтий або зелений колір – значить, їй «допомагали» дозріти швидше і тому безпека такої ягоди під великим питанням.

Полуницю, утім, як і всі ранні ягоди, овочі, фрукти і зелень, перед вживанням потрібно на годину замочити у холодній воді, після чого її злити і знову промити ягідки під проточною водою.

Полуниця дуже корисна, але тільки при дотриманні правил прийому.

Ягода славиться  умістом добової дози вітаміну С і низькою калорійністю. Норма споживання на день для дорослого 600 г, а для дитини після року – 100 г.  Не забувайте про наявність пестицидів і нітратів. Фахівці радять обережно

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *