Як вибрати огірок для теплиці

Існує велика кількість сортів та гібридів огірка, спеціально призначених для вирощування у тепличних умовах. Та городники віддають перевагу партенокарпічним гібридам, оскільки навесні у теплиці недостатньо комах для повноцінного запилення. До того ж вони більш урожайні. При виборі гібридів слід звернути увагу на те, яка поверхня плодів (дрібнобугорчасті чи з великими бугорчиками і т. д.). Для консервування підходять гібриди із плодами-корнішонами, а для вирощування ранньої продукції у плівкових теплицях — салатні гібриди, що мають більші плоди (до 20-25 см).
Придатністю до засолювання та консервування відзначаються такі гібриди:
Мазай F1 – ранньостиглий (41-44 дні). Плід циліндричний, дрібнобугорчастий, зелений із поздовжніми смугами, без гіркоти. У кожному вузлі по 2-3 плоди.
Криспіна F1 – ранній (45 днів), має дрібнобугорчастий плід, без гіркоти, хрусткий. Має високі засолювальні якості. Стійкий до вірусу тютюнової мозаїки та інших захворювань, до стресових ситуацій.
Крім того, можна успішно вирощувати і такі гібриди, як Пасадена F1, Пасамонте F1, Альянс F1, Клавдія F1, Парус F1.
Городникам, котрі вирощують огірки в укриттях тунельного зразка, можна порекомендувати гібриди Маринда F1, Патті F1, Матильда F1. Це дуже скоростиглі гібриди, мають дрібні плоди, без гіркоти, з маленькою насіннєвою камерою, хрусткі, придатні для засолювання.
Є також гібриди, призначені для безперервного споживання, тобто своєрідного огіркового конвеєра.
Джерельце F1 (рос. – Родничок)– бджолозапильний гібрид, який вступає у плодоношення на 50-55-й день, смачний, не гірчить, годиться для засолювання, стійкий до комплексу хвороб.
Фермер F1 – ранньостиглий гібрид (42-45 днів), тип плодоношення жіночий, має довгі пліті, плоди великобугорчасті завдовжки 10-12 см.
Кристал Р1 – ранньостиглий гібрид (40-45 днів), з довгими плітями. Плоди придатні для консервування. Тип плодоношення жіночий, але сорт вельми схильний до партенокарпії, й урожай значно підвищується при запилюванні комахами.
Хороший урожай дають гібриди Журавльонок F1, Ластівка F1, Голубчик F1, Соловей F1. Їх можна також вирощувати у плівкових спорудах, запилюючи за допомогою комах.
Якщо плоди призначені для реалізації, то одними з найважливіших є ознаки високої товарності та транспортабельності. Для товарного виробництва можна порекомендувати гібриди Сибіряк F1, Маринда F1 та особливо популярний у тепличників Маша F1.
Маша F1 – ранньостиглий, партенокарпічний гібрид салатного призначення. Рослина середньоросла, з жіночим типом цвітіння. Зеленець циліндричний, великобугорчастий, темно-зелений із білим опушенням, чудовим смаком. Довжина зеленця – 8,5-9 см, діаметр – 3-3,5 см.
Щодо смаку, то слід зазначити, що це відчуття суб’єктивне, але із кращого боку можна відзначити і гібриди Московський делікатес Р1 і Сорванець Р1. Слід також відзначити, що багато імпортних гібридів мають товсту жорстку шкірку і непридатні для засолювання плоди. Тож є сенс переорієнтуватися на менш урожайні російські та українські гібриди Водограй F1, Слобожанський F1, Смак F1, Самородок F1 та ін. Вони пристосовані до місцевих умов, стійкі до посухи, ураження хворобами і стресових змін погоди. До того ж мають привабливі зеленці, придатні і для засолювання, і для консервування, хоча, звісно, і не такі урожайні.
Микола Знаменський, агроном