Як використовувати вапно-пушонку

Як використовувати вапно-пушонку
Як використовувати вапно-пушонку

Часто у рекомендаціях для городників мова йде про вапно-пушонку. Однак не всім зрозуміло, яке це вапно – гашене чи негашене.

Якщо грудкове чи мелене вапно залити водою (60-80 %), то грудки розпадуться на тонкодисперсійні частки, у результаті утворюється вапно-пушонка. При подальшому розведенні водою, залежно від її кількості, виходить вапняне тісто чи вапняне молоко. Сухе вапно-пушонку використовують для нейтралізації кислих ґрунтів. Його вносять під перекопування (1-2 скл. порошку на 1 м²) або за допомогою поливалки (200 г на поливалку води). У пушонці міститься до 75 % оксидів кальцію та магнію. На її внесення у ґрунт надто чутливі буряк, морква, картопля, цибуля. Крім того, пушонка – незамінний засіб для боротьби зі слимаками. Її насипають на шматок марлі, зав’язують, зверху, щоб вийшов тампон, й обпилюють місця скупчення слимаків із розрахунку 200 г на 10 м². Обробляють двічі – уранці й ввечері з інтервалом 10-15 хв.

Обпилювання пушонкою ефективне й у боротьбі з килою капусти. Це вапно необхідне також для приготування бордоської рідини.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *