Як визначити якість борошна

«Погляд часу» №19-2019
Термін зберігання борошна рівно рік! Після цього воно починає псуватися – віддає стороннім запахом, стає гірким або затхлим.
Купувати борошно краще у паперових пакетах, щоб воно могло «дихати» і довше зберігати свої властивості. Борошно у поліетиленовому пакеті необхідно періодично струшувати, а якщо воно зберігається більше 2-3-х місяців, то просівати. Якщо купуєте борошно на вагу, краще взяти невелику кількість на пробу.
Колір борошна має бути білим, із м’яким кремовим відтінком. Розпізнати неякісний продукт можна, додавши трохи води у щіпку борошна. Якісне борошно залишиться білим, а неякісне зміниться у кольорі.
У хорошого борошна запах ніжний, а якщо відчувається сторонній затхлий запах, то, очевидно, воно вже давно лежить на прилавку чи заражене. Таке борошно пахне «кислим тістом» і скочується у грудочки.
Що стосується вологості, то якісне борошно має приставати до руки, легко стискуватися і при цьому видавати хрусткий звук. Якщо ж борошно стискається у щільні грудки – значить, воно вологе і таке борошно не вийде довго зберігати. Якщо ж борошно при стисканні розсипається, значить, у ньому багато мінеральних речовин або висівок.
Що стосується смаку борошна, то найчастіше при пробі якісного борошна можна відчути властивий йому приємний, ніжний, солодкуватий смак. У несвіжого він гіркуватий, із неприємним присмаком цвілі.