Як вибрати корисну олію
Головна проблема олії: на етикетці багато красивих слів, за якими часто не мас нічого, крім реклами. Як визначити, наскільки олія свіжа, корисна, доречна у стравах і смачна?

Найчастіше фальсифікують дорогі олії, наприклад, оливкову, рідкісні кедрову, амарантову, з виноградних кісточок. Як правило, їх розбавляють дешевшою за ріпакову, соєву, соняшникову олії.
А як вибрати недорогу, але корисну олію?
- Рафінованою олія стає після того, як її піддають фізико-хімічній обробці, щоб освітлити і продовжити термін зберігання. Така олія обділена корисними речовинами, в тому числі і вітамінами. Переконайтеся, що на етикетці написано «нерафінована олія», а також – «першого холодного віджиму» (або «пресова»). Це найкорисніша олія – чи то оливкова, чи соняшникова, чи лляна.
- Без консервантів та барвників. Навіть якщо такий напис на етикетці відсутній, в олії таки нема ні консервантів, ні барвників. Але це не заслуга виробника. Рослинна олія хороша тим, що в неї складно додати який-небудь штучний барвник або консервант.
- Для уникнення окислення олії купуйте її в пляшках із темного скла.
- Що б не обіцяв виробник на етикетці, нерафіновану (холодного віджиму) олію краще використати протягом двох місяців, рафіновану – протягом чотирьох.
- Максимум природних вітамінів і мікроелементів міститься тільки в нерафінованій олії холодного віджиму. У рафінованій олії всі перераховані на упаковці вітаміни – синтетичного походження. Ними збагачують уже очищену від домішок олію.
- У рослинну олію генно-модифіковані компоненти можуть потрапити з вихідної сировини – сої, кукурудзи, ріпаку. Тому цей продукт тестують на наявність ГМО. Проблема в тому, що визначити наявність ГМО-компонентів у рафінованій рослинній олії сучасними лабораторними методами неможливо. Тож тут треба покладатися на удачу і не вірити рекламі, яка стверджує, що олія – без ГМО.
- У будь-якому рослинному продукті холестерин не міститься за визначенням, тому спеціально згадувати про це на етикетці олії немає потреби, хіба заради реклами.
«Погляд часу» №7- 11.02.2021