Як виростити гливи в домашніх умовах

Вирощуємо гливи в домашніх умовах

Гливи не тільки смачні, але й корисні для здоров’я гриби. З них готують різноманітні страви і одночасно лікують кровоносну, серцево-судинну, нервову системи, а також очищають свій організм від токсинів і шлаків.

Як зробити так, щоб гриби були на вашому столі протягом усього року? Вирощувати їх самим. Технологія досить проста, до того ж ви будете впевнені в екологічній чистоті грибів.

Перший крок на шляху вирощування глив – це придбання посівного матеріалу, який називається міцелієм. Знайти його можна в магазинах для садівників. З 1 кг міцелію можна виростити 4-5 кг грибів. До посіву міцелій зберігається в холодильнику при температурі +2-4 °С.

Також знадобиться субстратний блок – поліетиленовий мішок, туго набитий поживним матеріалом.

Як субстрат можна використовувати різні матеріали: солому, лушпиння насіння соняшнику, лушпиння будь-яких злакових культур (вівса, ячменю, пшениці), сухі подрібнені початки кукурудзи, тирсу. Головне, щоб сировина була свіжою, без ознак гнилі, цвілі та інших пошкоджень. Можна використовувати відразу кілька видів матеріалів, змішуючи їх між собою в будь-яких пропорціях.

Для збагачення живильного середовища до сировини додають вапняк – до 2 % від загальної маси, карбамід – до 0,7 %, суперфосфат – до 0,5 %. Усі складові бажано перемолоти до отримання однорідної маси. Після змішування компонентів масу поміщають у бак з киплячою водою і варять 2-3 години. Потім воду зливають, субстрат остуджують і приступають до формування грибних блоків для глив.

Після того як пакети підготовлені, у приміщенні необхідно підтримувати температуру близько +18-22 °С. Протягом перших декількох днів субстрат буде нагріватися. Головне – стежити за температурою в мішках: вона не повинна бути вище +30 °С, інакше грибниця пропаде. Для зниження температури можна використовувати вентилятор. Через 10-12 днів грибниця повністю розростеться по всьому субстрату.

Щоб прискорити настання другої хвилі плодоношення, знижують температуру до +5-8 °С і підвищують вологість до 85-90 %. Через 10-14 днів при такому режимі настає друга хвиля плодоношення, яка зазвичай менша за врожайністю на 40-50 % від першої.

«УЮТ» №50-2019

FacebookTwitterPinterest
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *