Як заготовлювати насіння гарбуза

Насіння гарбуза – не менш цінний продукт, ніж м’якоть. Передусім це джерело цинку, вітаміну Е, багатьох інших корисних речовин.
Заготовляють його восени. Плоди обережно розрізають та вибирають стигле насіння. Спочатку ретельно промивають у теплій воді, звільняють від волокон та слизу і висипають у друшляк, щоб стекла вода. Потім розкладають на полотні чи фільтрувальному папері для просушування природним шляхом при кімнатній температурі у приміщенні з хорошою вентиляцією чи під прямим сонячним промінням. За сприятливих умов для цього треба 5-6 днів. Коли шкірочка стане сухою, крихкою, насіння вважають готовим. При висушуванні у сушарках температура має бути не вище 38-40 °С, інакше насіння втратить цілющі властивості. Якщо воно призначене для кулінарних, а не лікувальних цілей, можна підсушувати чи смажити за вищої температури. Головне – не пересушити і не пересмажити.
Зберігати насіння найкраще у підвішених полотняних чи паперових мішечках у добре провітрюваному темному приміщенні з температурою 16-18 °С за відносної вологості повітря 50-60 %. Можна зберігати у скляних або керамічних місткостях зі щільно закритою кришкою, картонних коробках, не допускаючи потрапляння всередину вологи. А чищене насіння довго не зберігається, бо при контакті з повітрям швидко окиснюється.