Як заквасити капусту

Як говорить народна мудрість, квашену капустку і на стіл поставити не соромно, і з’їдять – не шкода. А ще ця закуска – хороший засіб для підтримки імунітету, що нам зараз і треба!

Як заквасити капусту
Із гірчичкою

Капусту квашу з сухою гірчицею – вона виходить дуже хрумкою, з легким гірчичним ароматом.

Склад (на 1 кг капусти):

  • 20 г солі,
  • маленька морквина,
  • 20-30 г сухої гірчиці.

Приготування

Капусту шаткую. Перетираю з сіллю і маленькою натертою морквиною. Дно емальованої каструлі тонко посипаю сухою гірчицею. Накриваю капустяним листям. І ось поверх листя наповнюю каструлю. Не забуваючи щільно утрамбувати шар за шаром.

Потім гірчицю розводжу теплою кип’яченою водою до стану кашки. І цією сумішшю змащую бавовняну тканину. Протикаю до дна дерев’яною паличкою капусту і накриваю «замазюканою» гірчицею тканиною. Кладу тарілку і гніт.

Три дні в теплі кваситься. Потрібно випускати гази бродіння вранці та ввечері, протикаючи в різних місцях. Усе!

Через три дні розкладаю капусту по банках – і на балкон. До заморозків. Узимку зберігаю в льосі.

Марія Саламаха, м. Жмеринка

Медова

Капуста смачно хрумтить, цупкенька, ледь солодкувата.

Склад (на 1 кг капусти):

  • 1 ч. л. меду,
  • 1 ст. л. солі (без гірки),
  • морквина.

Приготування

Готую в 3 л банці, куди вміститься приблизно но 2 кг. Нашатковану капусту і крупно натерту моркву змішую. Посипаю сіллю і мну руками, але без фанатизму – овочі повинні залишитися хрусткими. Щільно трамбую в банку. Уже на цьому етапі капуста має дати багато соку.

Банку ставлю в миску, куди стікатиме сік. Затягую банку марлею, залишаю при кімнатній температурі на дві доби.

Іноді протикаю вміст до дна дерев’яною паличкою. Через вказаний час зливаю розсіл із банки в миску та розчиняю в ньому мед.

У цьому випадку на 2 кг капусти – 2 ч. л. меду. Заливаю розсіл назад у банку. І залишаю доквашуватися ще на добу при кімнатній температурі (не забуваючи проколювати 2-3 рази на добу).

Готову капусту зберігаю в холодильнику.

Адріана Яремич, м. Ужгород

Хороша закуска – гостра капустка!

Склад (на 2 кг капусти):

  • по 100 г моркви та кореня хрону,
  • 2 ст. л. солі,
  • 100 г цукру,
  • 1,5 л води,
  • 4 лаврові листки,
  • 10 горошин чорного перцю.

Приготування

Капусту шаткую, хрін і моркву натираю на середній тертці. Перемішую, додаю лаврові листки та перець. Кладу в емальовану каструлю.

Роблю розсіл із розрахунку: 1 ст. л. солі на 1 л кип’яченої холодної води. Виливаю розсіл у каструлю. Багато води наливати не треба – капуста пустить свій сік. Каструлю прикриваю кришкою, але не повністю, щоб надходило повітря. Тримаю в кімнаті. Періодично перемішую та проколюю.

На другий день розпочнеться процес бродіння. Через три доби капуста вже добре прокисне. Додаю до неї цукор, перемішую і ставлю на холод. Назавтра її можна їсти.

Мирослава Пелех, м. Запоріжжя

 «Погляд часу» №3-13.01.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.