Як заморожувати зелень на зиму?
Багато хто вважає, що заморожування зелені – справа нехитра. Однак це не так, адже для того, щоб зберегти аромат і свіжість рослин, треба дотримуватися правил.
Мікс чи окремо?
Перше, що потрібно зробити, це продумати, як саме ви будете заморожувати: плануєте зберегти кожен вид окремо, розфасовуючи в пакети, чи зробити мікс, наприклад, змішати зелень кропу, петрушки та селери.
Як посуд можна використовувати пластикові контейнери чи поліетиленові пакети. Також можна зробити крижані кубики з трав. Не можна заморожувати зелень у металевому чи скляному посуді. Метал окислюється, а скло може тріснути.
Види заморожування
Заморожування зелені в пучках – найпростіший спосіб заготівлі зелені на зиму.
Для початку потрібно видалити корінці та промити під струменем води. Далі потрібно просушити протягом 30 хв. Потім розкласти в морозилці на спеціально підготованій полиці в один шар і залишити до повного заморожування. Зазвичай для цього досить 2 год. Потім зелень потрібно дістати з морозилки і скласти в поліетиленовий пакет або пластиковий контейнер.

Таким чином, взимку можна буде взяти кілька гілочок (у замороженому вигляді вони добре відокремлюються) або ж невеликий пучок і нарізати його безпосередньо перед приготуванням.
Заморожування свіжої нарізаної зелені. Так само як і в першому разі, зелень потрібно вимити й висушити. Потім дрібно порізати, скласти в поліетиленовий пакет і відправити до морозилки.

Такий спосіб заморожування зручний тим, що можна в будь-який час узяти потрібну кількість зелені. При цьому різати її вже не потрібно.
Заморожування кубиками. Зелень потрібно подрібнити, скласти у форми для льоду, залити вічка кип’яченою водою і заморозити. Після цього готові кубики льоду треба скласти в пакет і зберігати в морозилці.

Одного-двох таких кубиків цілком вистачить для приготування однієї страви.
Варто зазначити, що використовувати кубики можна тільки в гарячих стравах, супах, рагу, печені.
Замороження зелені у фользі. Дуже швидко відбувається заморожування зелені, загорнутої у фольгу. Це дає змогу максимально зберегти первісний вигляд зелені, вітаміни й ефірні олії, що в ній містяться.
Пакування фольгою герметичне, але краще через кілька годин покласти згортки ще й у поліетиленовий пакет, щоб приправа не поширювала свій аромат по всьому холодильнику.
Для кожної рослини – свій спосіб заморожування
Петрушку, кріп, селеру та кінзу можна зберігати як пучками, так і в нарізаному вигляді. Дуже зручно робити суміші з цих трав і сортувати їх одноразовими порціями. Ці рослини добре зберігаються у свіжому вигляді, досить лише помити і просушити траву.
Зелену цибулю рекомендується нарізати, а потім бланшувати не довше ніж 30 сек. у киплячій воді, потім відкинути на друшляк і скласти у формочки для заморожування.
Цибулю-порей потрібно заморожувати при дуже низьких температурах – близько мінус 18 ºС. Після заморожування її можна помістити до звичайної морозилки з температурою до мінус 5 ºС.
Ріжуть порей великими шматочками товщиною по 2-3 см.
Зі шпинату та щавлю краще робити заготовки в кубиках льоду – ця зелень надто соковита і тендітна. Зате листя досить помити і нарізати, а от сушити його перед заморожуванням не доведеться, бо формочки все одно заливаються водою.
Для збереження кольору листя рекомендується попередньо бланшувати протягом 1 хв.
Читайте також: Заморожування ягід
«Погляд часу» №24-11.06.2020