Як зберегти яблука до весни

Як зберегти яблука до весни
Як зберегти яблука до весни

Найкращі сорти для зберігання – це зимові чи пізні осінні.

Збираємо уважно. Для зберігання годяться не всі яблука, а тільки акуратно зібрані (можна навіть із-під дерева), без ознак псування, гнилі, червивості, побитості. Навіть подряпане випадкове яблуко може загнити, зіпсувавши інші плоди.

Яблука не потрібно обтирати. Неблискучий бочок яблука – це його захисна плівка, природний віск, що охороняє від псування. Тому обтирати його, а тим більше мити – у жодному разі не можна!

Ящики. Кращий спосіб зберігання – у «дірявих» ящиках, можна пластикових, у яких зберігаються фрукти у магазинах. Намагайтеся не валити всі яблука у купу. Найкраще, щоб у ящиках було два шари, максимум три. Стежте, щоб ніжки-гілочки не прокололи бік сусіда. Оптимальний варіант, щоб плодоніжки дивилися нагору чи злегка вбік.

Обгортання. Найкраще обгорнути кожне яблуко тонким папером – так ви збережете їх від випадкових ударів, а папір забере зайву вологу.

Витримуйте температуру. Найскладніше – знайти місце для зберігання. Оптимальна температура для всіх сортів яблук +3…+5 °С, не вище. Тоді фрукти довше збережуть соковитість. Сухе місце теж не підходить – потрібна середня вологість (у занадто вологому приміщенні яблука теж довго не пролежать – згниють).

Не змішуйте з овочами. Яблука не дуже люблять сусідства, тому ставити їх в одному льосі з овочами не варто.

По-перше, особливий газ, що виділяється яблуками, змушує все навколишнє швидше поспівати, тобто ваші овочі можуть почати стрімко дозрівати, ніби навесні. А яблука можуть просочитися неприємним запахом від овочів.

Частіше перебирайте. Якби ретельно ви не відбирали яблука для зберігання, можна не помітити мікроскопічну тріщинку. А це значить, що фрукт загниє. Тому не забувайте оглядати свої припаси хоча б раз на місяць, безжалісно викидаючи зіпсовані.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *