Як зберегти врожай картоплі?
Щоб урожай картоплі успішно пролежав усю зиму, потрібно правильно його зберігати.

Підготовка – найголовніше
Викопувати картоплю варто у сонячну суху погоду. Після цього її треба підсушити в тіні. Бульби перебрати, відкинувши всі різані, зіпсовані та підгнилі.
Різні сорти картоплі мають різні терміни зберігання. Ранні чи середньостиглі лежатимуть до листопада, а середньопізні та пізні – до наступного літа. Краще не змішувати їх в одну купу, щоб не вибирати звідти підгнилі бульби.
Температура і вологість
Приміщення має бути темним. Для середньопізніх і пізніх сортів найкраща температура зберігання картоплі протягом зими – 3…6 °С, а в кінці лютого, коли розпочнуться процеси проростання, – 1…2 °С. При меншій або більшій температурі коренеплоди втратять свої смакові якості.
Якщо температура повітря занизька, можна помістити картоплю в ящики, утеплені старими ковдрами. Якщо зависока – повітря охолодити за допомогою льоду: використовувати пластикові пляшки із замерзлою водою, які потрібно поставити біля картоплі.
Оптимальна вологість повітря – 85-95 %. При меншій вологості бульби будуть в’янути і зморщуватися, що обов’язково вплине на смак і термін зберігання. Якщо в приміщенні занадто сухо, можна поставити відро з водою, яка, випаровуючись, зволожуватиме повітря.
Насипом, у ящиках чи в мішках?
Ідеальний варіант для зберігання картоплі – дерев’яні ящики. Так не буде сильного навантаження на бульби. Можна також розкласти урожай у мішки (найкраще – не до верху), проте в такому випадку потрібно буде періодично перевіряти їх та викидати зіпсовані бульби, щоб не постраждала решта урожаю.
Найпростіший спосіб зберігання – насипом у дощатих загорожах. Оптимальна висота купи при цьому – до 1,5 м. Також поверх картоплі можна розкласти урожай буряків, які всотуватимуть зайву вологу.
Добре зберігається картопля, пересипана піском – 1 : 10. Якщо поміж бульб закласти листя м’яти, календули, горобини, полину, то урожай менше постраждає від мокрої бактеріальної, сухої фузаріозної та змішаних гнилей. Для захисту картоплі від мишей радять розкидати поруч полин.
Підготовка насіннєвого матеріалу
Насіннєвий матеріал варто періодично обновляти, використовувати бульби, вирощені в інших місцях.
Підготовку бульб до посадки треба починати ще восени. Одразу після збирання, їх треба прозеленити. Для цього картоплю на деякий час залишають під сонцем. У прозеленених бульбах утвориться соланін, який надає їм стійкості проти гнильних бактерій. Прозеленення сприяє також підвищенню врожаю на 5-20 %.
Відібрані бульби укладають в один-два шари на відкритому майданчику в затінку. Термін прозеленення – 8-15 днів. За цей час бульби два-три рази перебирають.
«Погляд часу» №39-22.09.2022