Як зберегти вирощені овочі
Виростити овочі – половина справи, так само важливо зберегти урожай.
Насамперед, потрібно починати з підготовки сховища (погреба). Так, якщо у погребі стіни вологі, то потрібно проводити просушування. Для цього до льоху вносять посудини з сіллю, деревним вугіллям, крейдою і розставляють по кутках. Ці речовини добре вбирають вологу.
Стіни та інші поверхні слід ретельно промити 10 %-м розчином мідного купоросу чи обприскати хлорним вапном (400 г порошку настоюють у 10 л води протягом двох годин), після чого – провітрити і просушити. Це допоможе знищити грибки у приміщенні.
Важливим етапом підготовки льоху до приймання урожаю є побілка всіх дерев’яних конструкцій. Для цього готують такий розчин: 2,5 кг свіжогашеного вапна і 100 г мідного купоросу (або 30 г залізного купоросу) розводять у 10 л води. Долівку щедро посипають вапном.
Підготовку приміщення для зберігання овочів слід завершити за два-три тижні до закладання врожаю, а якщо в обробці застосовувалося хлорне вапно, то й раніше.
Якщо для зберігання картоплі потрібен льох, то цибулю та часник можна зберігати у квартирі, в темному прохолодному місці. Після збирання врожаю пряні овочі потрібно добре просушити на грядці. Потім перенести під навіс, очистити від лусочок, що відшаровуються, решток землі й лише після цього відправляти на зберігання.
Перед тим як зберігати цибулю на зиму, її потрібно добре висушити. Сушити потрібно не на сонці, а в тіні.
Часник і цибулю можна зберігати при температурі 2-5 ℃ або ж при 18-22 ℃. Важливо постійно переглядати цибулини, видаляти пошкоджені, щоб від них не заражалися здорові.
Попри те, що ці дві культури належать до одного роду, відмінності при зберіганні все ж є. Так, цибуля чудово зберігає свої якості при 20 ℃ до наступного урожаю, часник – лише до Нового року.
Якщо ви плануєте зберігати цибулю та часник старим дідівським способом – у косичках, не видаляйте стебла, вони будуть потрібні для плетіння. При звичайному зберіганні в ящику, сітці стебла видаляють, залишаючи 4-5 см до основи.
Цибуля буває гостра, напівгостра та солодка. Найкращу лежкість має гостра цибуля, вона може лежати у квартирі до наступного урожаю.
«Погляд часу» №32-06.08.2020
Читайте також: Щоб зберегти урожай картоплі