Як зберігати дині

Як зберігати дині
Як зберігати дині

Більшість ранньостиглих, середньоранніх і частково середньостиглих сортів дині можна зберігати від тижня до місяця. Середньостиглі та пізньостиглі (озимі) сорти відрізняються високою лежкістю, залишаються смачними і свіжими протягом 5-6 місяців.

Якщо урожай зберігатиметься нетривалий час, то збір проводять за 1-2 дні до повного дозрівання, причому зривають плоди разом із плодоніжкою. Плоди зимових сортів, призначені для зберігання, збирають у стані технічної стиглості, тобто коли вони ще не дозріли, але вже повністю сформувалися: за 7-10 днів до повного дозрівання. Зелені, добре визрілі або перезрілі плоди непридатні для зберігання. Для цього більше підходять плоди із середньою сіткою, яка покриває половину дині. Плоди, цілком покриті сіткою тріщин, швидко визрівають і зберігаються не довше 2-х місяців. Якщо сітка не дуже помітна, знаходиться на початковій стадії формування, то плоди не дозрівають, залишаються несмачними.

Стиглість сортів, на шкірці яких немає сітки, визначають за пожовтінням кірки. Стиглий плід має запашний солодкуватий аромат, легко відділяється від плодоніжки, його шкірка змінює колір із зеленого на жовтий. Якщо ж натиснути на плід із протилежного від стебла кінця, під пальцем з’являється невелика ум’ятина. Збір проводять уранці, до настання спеки, або ввечері, коли стане трохи прохолодніше. Зірвані дині розкладають на грядках в один шар і витримують на сонці протягом 10-15 днів. Кожні 4-5 днів їх перевертають. Це необхідно для того, щоб забезпечити гарну лежкість плодів. Зберігають їх при  температурі + 2-4 °С і відносній вологості повітря 70-80 % на балконі, у гаражі, сараї.

 

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *