Як зберігати картоплю правильно

Як зберігати картоплю правильно
Як зберігати картоплю правильно

У картоплі є дві чудові особливості. Одна з них полягає у тому, що бульби продовжують процес дозрівання вже після збирання й обсушування. У цей час покривна тканина утворює додаткові шари клітин, шкірка потовщується, стає більш міцною і стійкою до зовнішніх несприятливих умов і механічних пошкоджень.

Інша особливість – здатність бульб до самолікування механічних пошкоджень. Під час загоєння на місці поранення утворюються особливі речовини, отруйні для багатьох фітопатогенів, які викликають гниття. Інфекція не встигає прижитися у пошкоджених клітинах, тому що локалізується і пригнічується. Таким чином, відбувається не тільки рубцювання зрізів і подряпин, але й оздоровлення цих місць. Процес загоєння проходить успішно тільки у тому випадку, якщо бульби висушені, їм забезпечений хороший доступ повітря, температура становить близько +15-18 °С, а відносна вологість – близько 90 %.

Лікувальний період триває від декількох днів до 2-3 тижнів і залежить від ступеня визрівання і механічних пошкоджень бульб. Для визрілих, зі зміцнілою шкіркою і незначно пошкоджених бульб при збиранні тривалість лікувального періоду мінімальна – 8-10 днів. При наявності у загальній масі бульб, заражених бактеріальними хворобами чи фітофторозом, зберігання при такій температурі сприяє більш швидкому розвитку хвороб і може призвести до псування картоплі. Внаслідок цього такі бульби потрібно зберігати і під час лікувального періоду при +12 °С. Тривалість цього терміну у такому випадку збільшиться до 20 днів.

Якщо в масі картоплі є значна кількість дефектних бульб (підморожених, уражених фітофторою, кільцевою гниллю), лікувальний період виключають. Бульби перебирають, а решту зберігають при низькій температурі (+12 °С). Лікувальний період також не потрібен, якщо буде багато задушених бульб. Таку картоплю потрібно відразу закласти у льох і посилено вентилювати холодним повітрям для того, щоб усі місця ураження висохли (муміфікувалися) і не стали у подальшому вогнищами гниття.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *