Як зберігати цибулю

Щоб ріпчаста цибуля добре зберігалася, важливо дотримуватися всіх правил не тільки її зберігання, а й вирощування, і навіть посадки.

Як зберігати цибулю

Наприклад, якщо у період вегетації зрізати на їжу перо, то через зрізи у цибулину може проникнути інфекція шейкової гнилі. Але це в теорії. А зараз краще подумати про створення оптимальних умов для належного зберігання. Припустимо, що в даний час прибрана із грядки цибуля проходить у вас період просушування в тіні. Це одна з обов’язкових умов, тому що чим краще вона просушена, тим довше зберігається.

Завдяки своїм структурним особливостям, цибулина вміє переносити у стані спокою і відносно високу температуру зберігання (16-18 °С), і низьку – від 0 до -3 °С. Однак у першому випадку потрібне сухе приміщення, у другому – не зашкодить більш висока вологість повітря. Разом із тим при низьких температурах важливо не допустити утворення конденсату, тобто крапельної вологи на поверхні цибулі, інакше вона почне проростати, а луска стане вразливою для мікроорганізмів. Утворення крапельної вологи відбувається при різких коливаннях температури.

Ріпчасту цибулю можна тримати на утепленому балконі чи у холодній коморі, якщо там взимку температура не буває нижче -3 °С. При такому зберіганні цибуля менше всихає і не втрачає своєї соковитості.

Можна насипати цибулю у два-три шари на стелажі в сухому погребі. Але на верхньому стелажі температура буває вищою і на цибулі з’являється конденсат, тому там її краще насипати більше тонким шаром і злегка прикривати соломою, щоб вона прибирала зайву вологу. Рекомендується тримати запаси і в невеликих ґратчастих ящиках. Чим менша тара, тим нижча вологість повітря у цибулі, що зберігається. Ящики краще розмістити в шаховому порядку з прорізами між ними і проміжками від стін і стелі.

Зберігається цибуля і в косах. У цьому випадку її треба не обрізати, просохле листя заплести, пропускаючи між ними для міцності шпагат, і розвісити в кімнаті, але подалі від джерел тепла. При кімнатній температурі можна зберігати цибулю і в кошиках. Однак при такому зберіганні цибуля сильно всихає.

Будь-який із цих способів не означає, що про цибулю можна забути на довгі місяці. Час від часу її треба оглядати і видаляти хвору чи пророслу.

«Погляд часу» №37-9.09.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *