Як збирати і зберігати виноград?

Як збирати і зберігати виноград
Як збирати і зберігати виноград?

Наприкінці вересня починають збирання винограду середньопізніх та пізніх термінів дозрівання і закладають урожай на зберігання. Зібрати стиглі грони – тільки половина справи, треба ще й зберегти їх якомога довше.

Дозрілі ягоди можна переробити – зав’ялити, зробивши родзинки, приготувати вино, закрити на зиму сік, варення, желе, замаринувати. Продукти, приготовлені з винограду, дуже смачні, але все ж хочеться поласувати свіжими ягодами і взимку. Щоб це стало можливим, треба знати способи зберігання винограду Уміння зберегти грони на зиму демонструє професіоналізм виноградаря навіть більшою мірою, ніж здатність виростити хороший урожай.

Існує безліч способів зберігання винограду взимку, які дозволяють підтримувати його свіжість, смак та аромат, причому у кожного виноградаря є свої секрети та тонкощі зберігання, що впливають на якість грон. Але кілька основних правил обов’язкові для всіх, хто хоче зберегти урожай протягом тривалого терміну.

По-перше, краще закладати на зберігання сорти з гарною лежкістю, переважно пізніх термінів дозрівання, із товстою шкіркою та щільною м’якоттю. Із поширених сортів і гібридних форм може добре зберігатися урожай Пам’яті Негруля, Криулянського, Молдови, Талісмана, Шоколадного ПГ-12, Валентини, Карабурну, Страшенського та інші.

По-друге, ягоди, які плануються довго зберігати, слід збирати у суху, теплу сонячну погоду, після того як зійде роса. Виноград, зібраний за дощової чи туманної погоди, втрачає лежкість.

По-третє, збирати урожай необхідно дуже акуратно, щоб не пошкодити грони. Їх зрізають секатором біля самого пагона, беручи за ніжку чи підтримуючи знизу долонею. Робити це слід обережно, щоб не стерти восковий наліт, який захищає ягоди від механічних пошкоджень і загнивання. За допомогою щипців або ножиць необхідно видалити сухі чи гнилі ягоди, а також недостиглі і перестиглі. Після цього всі перебрані грони помістити у сухі ящики, вистелені чистим папером, ніжками вгору, щоб ягоди не виступали з тари більш ніж на 2-2,5 см над її краєм. Поверхня вкладеного винограду після упаковування також повинна бути максимально рівною, без опуклостей і западин.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *