Як зміцнити імунітет за допомогою чорнобривців
Чорнобривці люблять за красу та невибагливість. А ще вони є символом материнства. За легендою, чорнобривці – це діти, які тягнуться до матері.
Цвітуть чорнобривці з червня і до самих заморозків. У квітках і листі містяться вітаміни А, С, В, В2, Р, флавоноїди, ефірна олія. Збирати і сушити чорнобривці краще пізно восени. Ця рослина має велику цілющу силу та властивості.
Препарати на її основі використовуються при:
- проблемах з обміном речовин;
- запаленні суглобів (артритах, артрозах);
- захворюваннях печінки, нирок і підшлункової залози;
- підвищеному артеріальному тиску.
Народні засоби, виготовлені на основі чорнобривців, використовують і для підвищення стійкості організму до грипозних захворювань, для поліпшення настрою та зменшення нервової напруги.
Цілющі властивості квіток і листя чорнобривців
Особливо корисними є червоно-коричневі квітки, багаті на каротин (провітамін А), пігменти й біологічно активні речовини. Готують із них настої, настоянки та чай.
Настій із чорнобривців
Для приготування настою беруть 1-2 ч. л. подрібненої сировини й заливають 200 мл окропу, настоюють 15-20 хв., проціджують.
Вживають по 1/4 скл. 3-4 рази на день за 15 хв. до їди.
Настоянка із чорнобривців
Якщо хочете приготувати настоянку, візьміть на замітку цей рецепт. 25-30 шт. чорнобривців (квітки) заливають 300 мл алкоголю (годиться самогон) і настоюють у темному теплому місці 12-15 днів, щодня збовтуючи.
Потім проціджують і вживають по 20-30 крапель на 50-100 мл кип’яченої води за 15-20 хв. до їди, один раз на день.
Чай із чорнобривців
Найбільшою популярністю користується чай із чорнобривців. Додавши 1-2 квітки у чайну заварку, розраховану на склянку, можна отримати справжній цілющий напій.
Такий чай допоможе зміцнити імунітет і побороти застудні захворювання. Для смаку можна додати трохи цукру чи меду.
Препарати на основі чорнобривців рекомендується вживати за схемою: 21 день вживання, 7 днів перерва. Перед вживанням неодмінно слід проконсультуватися з лікарем.
«Чорнобрива» приправа
Чорнобривці досить давно й успішно використовують у кулінарії: їх додають до салатів, супів, маринадів і напоїв.
Із чорнобривців готують суху приправу (порошок) для забезпечення страв вітамінами, макро- та мікроелементами, які роблять їжу кориснішою й допомагають нормальному травленню.
У кулінарії використовують лише пелюстки, їх краще зберігати у скляних банках.
«Погляд часу» №29-16.07.2020
Читайте також: Ці квіти заспокоять нерви та проженуть застуду, або чим корисні чорнобривці