Як знизити в’язкість крові?
Згущення крові небезпечне не лише ризиком утворення тромбів та загрозою інфарктів та інсультів, а й патологічними змінами у внутрішніх системах організму. Тому дуже важливо, щоб кров була не тільки чистою, а й нормальної в’язкості. Що допоможе знизити в’язкість крові?
Соки. Вживання соків значно знижує в’язкість крові. Ідеально підходять різні фруктові та овочеві соки, їхня позитивна дія на систему зсідання зумовлюється високим умістом вітамінів та мікроелементів. Рекомендується щоденне вживання 100-200 мл фруктового соку.
Сода. Її приймають щоденно: 1/4 ч. л. соди розчинити у склянці теплої води. Таку процедуру проводити натщесерце вранці й у вечірній час.
Яблучний оцет. Корисні компоненти оцту сприяють виведенню токсичних кислих сполук. При цьому ліквідується метаболічний ацидоз у крові. Пити у ранкові години: 1 скл. теплої води й 1-2 ст. л. яблучного оцту. Тривалість курсу – від 2-3 місяців до року, із 10-15-денними перервами кожні два місяці.
Протипоказання: гастродуоденіт, виразкова хвороба із підвищеною кислотністю шлунка.
Лляна олія. Вона нормалізує ліпідний обмін. У результаті зменшується ризик розвитку атеросклерозу та появи тромбів. Випивати 1 ст. л. олії щоденно вранці натще.
Протипоказання: жовчнокам’яна хвороба та схильність до проносів.
Найпоширеніші продукти харчування, які зменшують в’язкість крові: імбир, журавлина, часник та лимони. Слабший ефект мають морепродукти, овочі й фрукти, риба, зелень.
Імбир. 0,5 ч. л. натертого імбиру настояти в 1 л окропу. Це добова доза.
Протипоказаний імбир при вживанні більшості серцевих та кроворозріджувальних препаратів, при тяжких ураженнях печінки й нирок, при наявності джерел кровотечі, у разі підвищення температури, а також у спекотну погоду.
Журавлина. Можна вживати цілі плоди чи вводити їх до складу соків, морсів, додавати у чаї та компоти. Протипоказання: гастрит та виразкова хвороба шлунка з підвищеною кислотністю.
Часник. Уживання одного зубчика часнику на добу чинить хороший протизсідальний ефект.
Протипоказання: гастрит, геморой, серцева патологія, вагітність та годування груддю.
Лимони. Активними є м’якоть і шкірка. Вживати лимон можна у будь-якому вигляді.
«Погляд часу» №32-2019