Як зробити молоко жирнішим?

Від чого залежить жирність молока у корів? Це питання часто цікавить тваринників-любителів. Особливо воно є актуальним зараз, на початку осені, коли йдуть останні місяці лактації, тому жирність молока, що цілком природно, нижча.
Вважається, що найбільш жирним воно буває з жовтня до лютого. Потім жирність знижується. Ті, хто тримає корову-первістку, не повинні турбуватися, позаяк скоро молоко стане густішим і смачнішим. Проте й зараз можна вплинути на його жирність.
Чим більше міститься у раціоні білка, тим молоко буває жирнішим (на 0,1-0,2 %) і тим більший вихід масла можна отримати. Зазвичай вплив кормів на зміну вмісту жиру в молоці починає позначатися через 12-36 год. після того, як вони були з’їдені. Покращують жирномолочність концентрати, а також конюшина, люцерна й інші бобові трави. До речі, консервований корм із цих трав також підвищує жирність молока. Тому й доцільно заготовляти такий корм про запас у кінці літа. Якщо багато зеленої маси, її після одноденного пров’ялювання закладають у бетоноване кільце (із тих, які використовують для влаштування колодязів), вистелене зсередини плівкою.
Біла конюшина дрібна, тому особливого подрібнення не потребує. У кільце вкладають 200-250 кг пров’яленої маси. При закладанні її потрібно злегка підсолювати і добре трамбувати. Зверху слід накрити плівкою, а краї обмазати глиною чи присипати землею. Цей корм можна давати корові як добавку до сіна – по 2-3 кг на день. Ніби небагато, але така кількість добре впливає на надої та жирність молока.