Як зробити пісочне тісто

Основні компоненти пісочного тіста: пшеничне борошно, масло чи маргарин, яйце, цукор, розпушувач для тіста. Іноді при виготовленні такого тіста частину борошна замінюють крохмалем, меленими горіхами, додають майонез чи сметану, какао чи інші компоненти. Цукор найкраще додавати у тісто у вигляді цукрової пудри.
Тісто можна замішувати двома способами
1. Масло розм’якшити і ретельно розтерти з цукровою пудрою, додати яйця (бажано жовтки) і перемішати. Вимішати із содою, погашеною оцтом. Для ароматизації додати цедру лимона, ванільний цукор, корицю. Потім всипати просіяне борошно і замісити тісто протягом кількох хвилин. Довго місити тісто не варто, бо воно вийде не розсипчастим. Перед розкатуванням тісто упродовж години охолодити у холодильнику. Готове тісто викласти на посипану борошном стільницю і розкатати на пласт завтовшки 4-5 мм для печива, двошарових тістечок і тортів із фруктовою начинкою. Для пирогів, тортів товщина шару тіста має бути 8-10 мм. Для випікання пісочних виробів форми і дека жиром змащувати не потрібно.
Випікати у добре розігрітій духовці при температурі 200-240 °С 10-15 хв.
2. Борошно просіяти, висипати гіркою на стільницю, зверху всипати цукор, розпушувач і цедру лимона, ванільний цукор. У борошні зробити ямку, додати яйце, покласти шматочки масла. Довгим ножем посікти всі продукти і швидко замісити тісто. Сформувати його у кулю, накрити серветкою та поставити на годину у холодильник.
Далі робити так, як і при приготуванні тіста першим способом.