Яке борошно краще?

Яке борошно краще
Яке борошно краще?

На перший погляд здається, що підробляти такий продукт, як борошно, нікому і в голову не прийде. Але, на жаль, це не так. Недобросовісні виробники навчилися економити на вазі і якості. Що потрібно знати, щоб замість борошна не купити фальсифікат?

Для тестування були відібрані сім марок пшеничного борошна вищого ґатунку: «Аграрний фонд», «Аро», «Веселий кок», «Вінницький Млинар», «Макфа», «Такіда», «Щедрі брати» й один зразок першого сорту – «Народна».

До деяких виробників за маркуванням були зауваження. Так, на пакетах «Щедрі брати» і «Макфа» не зазначена країна-виробник, незважаючи на те, що ця інформація повинна бути в обов’язковому порядку. Також незручно надрукована дата виробництва на продукції торгових марок «Щедрі брати» й «Аро» – вона проставлена на дні пакету.

Усі представлені зразки перевірили у лабораторії за такими показниками: маса нетто, білизна, вологість, зольність і кількість клейковини.

Маса нетто (маса товару без упаковки) завжди вказується на етикетці продукту і повинна відповідати дійсності. Але неповна вага – найпоширеніший і простий спосіб обману споживачів. Після перевірки з’ясувалося, що три зразки борошна («Веселий кок», «Такіда» і «Щедрі брати») містили продукту менше, ніж повинно бути. Для кілограмової упаковки вирішується не досипати 1 %, що дорівнює 10 г. Фактично ж у цих пакетах виявилося трохи більше 970 г борошна.

Вологість борошна, незалежно від сорту, не повинна перевищувати 15 %. Якщо порушити це правило, борошно дуже швидко прийде у непридатність, про що свідчитимуть сторонні запах і смак. Порушень за цим показником виявлено не було.

Такі параметри як білизна, клейковина і зольність допомагають визначити сорт борошна.

Білизна продукту визначається на спеціальному приладі. Чим вищий сорт борошна, тим воно біліше. У вищого сорту білизна повинна бути не менше 54 одиниць, у продукту першого сорту – 36-53. До білизни протестованого борошна в експертів претензій не було.

Порадували також і результати перевірки борошна за кількістю клейковини. Без цього компонента спекти ароматний пористий хліб не вийде. У пшеничному борошні вищого сорту має бути не менше 24 % клейковини, першого сорту – не менше 25 %.

Зольність продукції вищого сорту не повинна перевищувати 0,55 %, першого сорту – 0,75 %. Більш високі цифри свідчать про те, що борошно було отримане з неякісного зерна чи з зерна. За цим параметром не відповідали нормі два зразки: «Веселий кок», зольність якого склала 0,59 %, і «Макфа» із зольністю 0,62 %.

За загальними результатами тестування чотири зразки отримали оцінку «відмінно», оскільки не мали ніяких зауважень по якості. Це «Аграрний фонд», «Вінницький Млинар», «Народна» й «Аро». Решта чотири марки отримали оцінку «погано» – це торгові марки «Веселий кок», «Такіда», «Щедрі брати» і «Макфа».

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *