Які кришки вибрати для консервації?
Правильні кришки збережуть домашні заготовки на всю зиму, а банки ніколи не вибухнуть.
Неякісна кришка може стати причиною того, що консерви та маринади «вибухають». Крім того, вона може стати причиною розвитку бактерій, які спричиняють смертельно небезпечний ботулізм.
Раніше вибір кришок був невеликим, усі користувалися простими бляшаними – інших просто не було! Проте зараз їх існує багато видів, і в кожного – свої особливості.
Бляшані

Цей продукт універсальний, закривати можна що завгодно – і солодку, і солону консервацію. Однак не всі вони однакові: одні вкриті лаком, інші – ні. Кришки з білої нелакованої жерсті не підходять для консервування плодів, які окислюють олово. Розчиняючись, воно надає консервам неприємного «металевого» присмаку і чорнильно-фіолетового кольору. Найбезпечніші кришки – лаковані. Вони, звісно, коштують дорожче, але різниця у ціні невелика. У таких кришок є термін придатності – три роки.
Гвинтові

У цих кришок є перевага перед звичайними – термін зберігання не обмежений станом резинки, не потрібен ключ для консервації. Підходять вони для консервації найрізноманітніших продуктів. В ідеалі ґвинтові кришки одноразові, але можуть використовуватися й повторно, якщо стан різьби і покриття у задовільному стані.
Перевірити їхню придатність для повторного використання можна в такий спосіб: налити воду в банку, закрити щільно кришку і перевернути ємність догори дном. Поставити її на папір, щоб побачити – протікає чи ні. Якщо ні, кришка вам ще послужить!
Недоліком таких кришок є необхідність використання певних банок, у яких різьба збігатиметься з кришкою.
Термокришка

Це не проста капронова кришка, а спеціальна – для консервації. На ній зазвичай пишуть «термокришка». Не знадобиться жодне пристосування для консервування чи зайві маніпуляції. Просто треба занурити кришку на 15 сек. у гарячу воду, а потім швидко натягнути на банку. Використовувати термокришку можна лише раз. Мабуть, найістотніший недолік – така кришка підходить переважно для консервації варення та компоту. Після повного охолодження заготовки у центрі кришки має утворитися невелике заглиблення – це означає, що вона надіта правильно.
«Погляд часу» №28-8.07.2021