Який сорт петрушки кращий

Який сорт петрушки кращий
Який сорт петрушки кращий

 «Погляд часу» №12-2019

Перш ніж почати розмову про сорти петрушки, варто визначитися, для чого буде вирощуватися ця ароматна рослина. Якщо потрібні корінці для приготування страв і лікувальних відварів, варто посадити кореневу петрушку, а для отримання ароматної, пишної зелені слід вирощувати листову. Можна зупинити свій вибір і на кореневій – із неї можна отримувати не тільки корінці, а й зелень, щоправда, при частому обриванні листя коренева частина буде дрібною, а її смак не таким насиченим. Тому вибирайте –вершки чи корінці?

Якщо потрібна коренева петрушка, то чудовими смаковими якостями характеризуються такі сорти, як Цукрова (готова до вживання через 95-100 днів із того часу, як зійдуть перші рослини), Урожайна, Бордовікська (із термінами стиглості до 130-135 днів), Берлінська (пізньостиглий сорт із термінами стиглості від 150 днів і до 180). При виборі сорту майте на увазі, що у ранніх сортах кореневої петрушки коренеплоди найкраще підходять для сушіння, а у пізніх – для тривалого зберігання.

Що стосується петрушки листової, то і тут треба визначитися з її різновидами. Листова петрушка буває звичайною, із рівним, блискучим листям, або кучерявою, з матовими гофрованими листочками. Звичайна зазвичай має більш сильний аромат, ніж петрушка з кучерявим листям. Але кучерява петрушка дуже красива, витончена – прикрасить будь-яку страву. Після зрізання кучерява зелень відростає дуже швидко – до кінця сезону можна зібрати ще один урожай. Із кращих ранніх сортів фахівці називають такі, як Астра, Есмеральда; більш пізні – кучерявець, Браво, Мазіна, Петра, Листова кучерява.

Із простої городники частіше вибирають сорти Звичайна листова, Зелений кришталь, Ніжний аромат, Ранкова свіжість, Фестивальна і Богатир.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *