Якісний оцет – запорука смачної консервації

оцет

Одним з основних інгредієнтів для консервації є оцет. Він перешкоджає розмноженню бактерій у банках, зберігає консервацію свіжою та смачною.

Часто господині скаржаться, що змушені викидати приготовлені запаси, бо кришки зірвало чи вміст забродив, хоч усе зроблено за рецептом. Це пов’язано з тим, що безбарвна рідина у прозорих пляшках, як правило, із натуральним оцтом абсолютно не пов’язана.

Натуральний оцет виготовляють шляхом подвійного бродіння (ферментації): спочатку відбувається стадія спиртового бродіння, а потім – оцтовокислого. Для консервації ми використовуємо розчин води та оцтової кислоти. Сьогодні її отримують із нехарчової сировини: при нагріванні та сухій перегонці стружки та при переробці мінеральної вуглеводневої сировини. Звісно, споживання такої оцтової кислоти не корисне для здоров’я, адже вона містить шкідливі альдегіди та солі важких металів. У більшості країн використання синтетичної оцтової кислоти для харчових потреб узагалі заборонене. А в Україні згідно з чинним стандартом виробники мають право виготовляти замінники оцту шляхом розведення водою оцтової кислоти. Такий оцет називається «Столовий».

Виробники не завжди зазначають у складі, що використовували синтетичну оцтову кислоту. Крім того, дуже часто вони узагалі продають сумнівний продукт, додаючи в оцет більше води, ніж потрібно. Через це він має нижчий відсоток кислоти. Здоров’ю це не загрожує, а от консервацію зіпсує, адже всі рецепти передбачають застосування 9 % оцту.

Щоб відрізнити справжній оцет від синтетичного, уважно вивчіть етикетку. Написи «столовий оцет», «оцтова кислота» й «есенція» (70-80 %) свідчать про ненатуральність продукту. На етикетці справжнього оцту має бути напис «спиртовий», «біохімічний» або ж «натуральний оцет».

На етикетці справжнього оцту має бути напис «спиртовий», «біохімічний» або ж «натуральний оцет»

Не завжди назва гарантує натуральність. До прикладу, яблучний оцет» – не обов’язково продукт, виготовлений з яблучного соку, можливо, виробник у розчин синтетичної оцтової кислоти просто додав яблучний ароматизатор та барвник. А от натуральний оцет не потребує барвників та ароматизаторів. Крім того, він може містити природний осад на дні пляшки.

Обов’язково ознайомтеся зі складом продукту, який наведений у порядку переваги інгредієнтів. Якщо вказано просто «оцтова кислота» без зазначення способу її виробництва, то вона, швидше за все, синтетична. У готових продуктах оцтова кислота позначається «Е260».

Зверніть увагу і на термін придатності: натуральний продукт може зберігатися за певних умов не більше чотирьох років. Синтетичний оцет не зіпсується і через 5, 10, навіть 15 років.

Оцет із харчової сировини не може коштувати дешево, адже його собівартість у 8-10 разів вища за синтетичний аналог. Але і за ненатуральний можна заплатити багато, оскільки виробники з певних причин можуть видавати такий оцет за натуральний.

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *