Якщо гниє цибуля

Якщо гниє цибуля
Якщо гниє цибуля

Іноді вже до початку зими на цибулі з’являються ознаки сірої шийкової гнилі. Спочатку тканина розм’якшується, біля шийки цибулини утворюються вм’ятини, на розрізі уражена тканина бруднувато-жовтувата, виглядає немовби запареною. А з плином часу гниль поширюється швидше й охоплює всю цибулину цілком. Первинне зараження цим захворюванням відбувається ще на ділянці у передзбиральний період. Інфекція проникає через шийку.

З’являється і бактеріальна гниль, яка викликається гнильними бактеріями. Захворювання це починається ще у полі наприкінці вегетації, але масового розвитку воно досягає у період зберігання. Ознаки хвороби помітні тільки на поздовжньому розрізі цибулини. Під здоровими зовнішніми лусками виявляється шар з однієї-двох розм’якшених, немовби запарених і слизьких лусок. Іноді чергування здорових і хворих лусок спостерігається у більш глибоких внутрішніх частинах цибулини. Мокра чи м’яка бактеріальна гниль, починаючи з шийки, через 1,5-2 місяці досягає денця цибулини.

Зараження відбувається через пошкодження покривних тканин у ділянці шийки цибулини, а також при короткому чи занадто ранньому зрізуванні листя. Найчастіше збудники проникають у цибулину у місцях пошкодження комахами (цибулева муха, дротяник тощо). Підвищена вологість ґрунту сприяє розвитку захворювання. Бактерії не активні при температурі нижче +3 °С, але в міру зростання температури їхній розвиток прогресує. Мокрою бактеріальною гниллю, у першу чергу, уражаються погано визрілі і не повністю просушені цибулини. Зберігання цибулі при підвищеній температурі та вологості посилює розвиток гнилі і може призвести до повторного поширення інфекції. У цьому випадку цибулю треба перебрати чи пустити її на переробку.

Абсолютно стійких до хвороби сортів немає, але відмінності у ступені ураження є. Слабше уражаються сорти з коротким вегетаційним періодом і швидким дозріванням. Помічено, що сорти з поверхневими темно-забарвленими лусками пошкоджуються менше.

 

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *