Який виноград корисніший: темний чи світлий?
Чому темні сорти винограду вважають кориснішими для здоров’я, ніж світлі?
Темний виноград вважається більш корисним головним чином тому, що є джерелом різних поліфенольних сполук. У темних сортах часто їх може міститися у 7-10 разів більше, ніж у світлих.
Поліфеноли – це органічні сполуки, що надають рослинам колірності та захищають від агресивного впливу навколишнього середовища. Присутні вони в основному у шкірці (30 %) і кісточках (64 %). Поліфеноли мають численні цілющі властивості.
Більшість поліфенолів є потужними антиоксидантами.
Кардіопротекторна дія. Поліфеноли можуть сприяти поліпшенню кровообігу, запобігати розвитку тромбів, зменшувати пошкодження серцевих м’язів, зміцнювати капілярні стінки судин, підвищувати гемоглобін і стабілізувати тиск.
Благотворно впливають на нервову систему, покращують когнітивні здібності, пам’ять і концентрацію. Їхня антиоксидантна активність захищає від неврологічних захворювань, наприклад, таких, як хвороба Альцгеймера.
Протипухлинна активність. Є багато свідчень про те, що резвератрол, антоціани, проантоціанідіни і деякі фенольні кислоти перешкоджають розвитку пухлин.
Омолодження і продовження життя. Відомо, що вживання в їжу поліфенолів здатне продовжити життя і уповільнити старіння.
Антивірусна, антибактеріальна та протизапальна дія. Вживання поліфенолів темного винограду може сприяти підвищенню імунітету і мати жарознижувальну дію.
Гепатопротекторна дія. Антиоксидантні властивості поліфенолів здатні захистити клітини печінки від ушкоджень.
Захист зору. Антоціани і проантоціанідіни темного винограду здатні позитивно впливати на зір, перешкоджають розвитку катаракти.
Також темні сорти винограду багаті на різні мінерали і вітаміни. Окремо варто відзначити такі елементи, як калій, фосфор, кальцій, залізо, магній і кремній. Їх уміст у 1 кг темного винограду дорівнює половині добової норми споживання.
«Погляд часу» №39-2019