Їжа проти тромбів

Їжа проти тромбів

Згустки крові, що застрягли у венах, можуть виявитися смертельними, але впоратися з тромбами допомагає правильна їжа: проста вода, фрукти, часник.

Одним із серйозних факторів, що сприяють утворенню тромбів, є зневоднення організму. Через брак води у крові вона густіє, що збільшує ризик формування згустків.

Скільки пити води? Потрібно подивитися на колір сечі. Він повинен бути світло-жовтим або майже прозорим. Очевидно темний відтінок урини і сильний запах – знак того, що тілу потрібна вода.

Ківі та інші фрукти. Дослідження вчених з Університету Осло показало: цей продукт – один з найефективніших у справі запобігання утворенню небезпечних згустків. Було встановлено: люди, які їли 2-3 ківі щодня, мали більш низьку активацію тромбоцитів, що з’єднуються у тромби.

Ефект забезпечується речовинами саліцилатами, яких багато у ківі. Також їх містять апельсини, полуниця, чорниця, журавлина, виноград, родзинки, чорнослив.

Часник, спеції. До числа кращих борців із тромбами також відносяться інші трави і спеції з високим умістом саліцилатів – чебрець, карі, куркума, кайєнський перець, паприка, солодка, м’ята, імбир, – підказують вчені.

Оливки, оливкова олія. Феноли цих продуктів можуть знизити рівень деяких речовин у крові, що сприяють утворенню тромбів.

Горіхи, цільні зерна. Ці продукти багаті вітаміном Е, який є природним розріджувачем крові. Дослідження показують: його споживання знижує ризик розвитку першого згустку крові і не дає виникати новим тромбам у людей, які вже постраждали від них.

Продукти з омега-3 жирними кислотами. Червона риба, оселедець, скумбрія, сардини, лляна олія, насіння соняшнику є їх багатими джерелами і допомагають розріджувати кров, захищаючи від виникнення згустків і пов’язаних із ними інсультів.

«УЮТ» №12-19.03.2020

FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *