Забезпечте врожай баклажанів

баклажан

У липні рослини баклажана вже досить розвинені й відбувається загущення кущів. У південних областях формування не проводять, але для кращого розвитку зав’язі потрібно видалити бічні пагони й листки, які затінюють квітки. Видаляють також бічні пагони, на яких немає бутонів, і всі пагони нижче місця першого розгалуження основного пагона.

У районах північного лісостепу та в Поліссі формувати рослини треба обов’язково. Найчастіше роблять це у два стебла. Після закладання 8-9 листків на головному стеблі залишають 2-3 сильних пагони, інші видаляють. Якщо на них уже встигли сформуватися бутони, пагони прищипують, залишаючи бутони й наступні за ними два листки. Надалі всі нові пагони видаляють при досягненні ними довжини 5-8 см. Крім формування куща, на рослинах проводять ще й обрізування, видаляючи всі бічні пагони, пасинки, пожовкле листя.

Щоб стимулювати утворення зав’язі, можна під час догляду за рослинами струшувати суцвіття або пензликом переносити пилок із квітки на квітку. Нестача вологи в ґрунті, висока температура повітря викликають здерев’яніння стебел, осипання квіток і зав’язі. До цього ж призводять і різкі коливання температури. Полив повинен бути регулярним. Рідкі й щедрі поливи, які викликають перезволоження землі, дуже шкідливі. Поливають теплою водою під корінь один-два рази на тиждень (відро на три кущі, якщо не було хорошого дощу). У жарку погоду треба поливати частіше, не допускаючи пересихання ґрунту, оскільки це може призвести до осипання квіток і зав’язі.

Наприкінці липня необхідно провести нормування зав’язі на рослинах: залишають 5-6 найбільш крупних, іншу обривають. Якщо залишати всі квітки та зав’язь, то до осені замість 5-6 крупних баклажанів виросте багато дрібних. Плоди збирають у стані стиглості через 26-40 днів після цвітіння. Незібрані дозрілі плоди стримують зростання інших.

Плоди баклажана не проходять етап дозрівання, як у томата або перцю, при зберіганні вони швидко в’януть. Тому для одержання насіння на рослині залишають 2-3 плоди, інші квітки й зав’язь видаляють для того, щоб швидше сформувалися насіннєві плоди. Але не варто брати насіння з першого плоду. Баклажани, залишені для отримання насіння, збирають у дуже перезрілому стані, коли вони затверділи й уже непридатні для вживання в їжу.

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *