Зайві пасинки видаляти!

перец баклажан

При вирощуванні баклажанів і перцю необхідними прийомами є формування куща і нормування урожаю.

Найбільш зручним є формування кущів баклажанів у два чи три стебла. Низькорослі сорти можна не формувати. А в середньо- і високорослих для формування компактного куща з добре розвиненими бічними пагонами потрібно видалити верхівку головного стебла, коли рослини досягнуть висоти 20-25 см. Прищипнуті рослини швидко починають гілкуватися. З усіх пагонів, що з’явилися, залишають тільки 4-5 верхніх пасинків, інші видаляють. На цих пагонах буде формуватися урожай. При цьому на рослинах перцю залишають 15-25 плодів, на баклажанах – 10-15. Рослини можна і не прищипувати, але зайві пасинки слід видаляти.

У високорослих сортів перцю до розвилки стебла поступово знімають усе листя і постійно видаляють усі пасинки. Якщо у розвилці утворилося троє стебел, то третього краще позбутися. Усі бутони і пагони, спрямовані всередину куща, теж видаляють, оскільки вони затінюють і загущують кущ, а згодом із внутрішніх пуп’янків можуть розвинутися виродливі плоди. Трапляється, що на кожному пагоні встигають утворитися ще 2-3 розвилки, що дає можливість збирати перець 2-3 рази за сезон. У подальшому при формуванні кущів видаляють листя і пагони, які затінюють квітки, інакше плоди будуть погано зав’язуватися.

Крім того, обрізують пожовклі, пошкоджені та хворі пагони і листя, видаляють бічні пагони без квіток та бутонів, позаяк вони відбирають живлення у плодоносних пагонів і загущують кущ.

На слабкій рослині залишають менше плодів, вищипуючи зав’язі і бутони, на сильній – більше.

У спекотну вологу погоду видалення пасинків, особливо нижніх, – обов’язковий захід, і навпаки, у спекотне та сухе літо рослини не пасинкують. При цьому листова маса оберігає ґрунт під кущем від випаровування вологи.

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest